Našu oblasť dnes zasiahnu intenzívne búrky. Hrozia bleskové povodne

Ľubomír Franko

Vo veľmi teplom a vlhkom vzduchu sa aj dnes budú tvoriť na viacerých miestach prehánky alebo búrky. Tie budú aj veľmi silné a prinášať by mali najmä prívalové zrážky.

V teplom a vlhkom vzduchu sa v oblasti relatívne nízkeho tlaku vzduchu tvoria búrky na mnohých miestach Európy. Na záver pracovného týždňa môžu byť aj veľmi silné, sprevádzané nebezpečnými javmi.

Búrky budú vznikať v širokej oblasti od Britských ostrovov, cez Nemecko a strednú Európu až nad severozápadný Balkán.

Predpoveď búrok podľa služby ESTOFEX
Predpoveď búrok podľa služby ESTOFEX

Najsilnejšie by mali byť na krajnom východe Britských ostrovov, na severe Nemecka, v Česku, na východe Rakúska, v Slovinsku a v Chorvátsku. Silné búrky sa ale očakávajú aj okolo týchto oblastí, no mali by byť menej nebezpečné.

Do oblastí, kde hrozia silné búrky patrí aj Slovensko. Prehánky a búrky sa tvoria už od ranných hodín, najmä v hornatých oblastiach. Postupne budú naberať na intenzite a popoludní môžu prinášať krupobitie a prívalové zrážky.

Búrky sa neskôr popoludní budú presúvať z hornatých oblastí aj do nížinatých oblastí. Búrky sa budú v slabom strihu vetra a vo veľmi vlhkom prostredí pohybovať len veľmi pomaly, prípadne budú stacionárne. To môže viesť k lokálnym záplavám.

Najsilnejšie búrky očakávame v západnej polovici Slovenska, na východe (predovšetkým vo východnej časti) sa očakávajú len ojedinele.

Situáciu budeme sledovať online. Pohyb prehánok a búrok môžete sledovať aj na našom iRadare.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd