Našu oblasť zasiahli silné búrky. Nás zasiahli čiastočne

Našu oblasť zasiahli silné búrky. Nás zasiahli čiastočne
Peter Minárik

Posledné hodiny boli u našich západných susedov veľmi búrlivé. Zatiaľ čo v Rakúsku padali veľké krúpy, tak v susednom Česku trápil predovšetkým výdatný dážď.

Studený front, ktorý uplynulé dva dni prinášal do oblasti západnej Európy vlnu intenzívnych búrok sa nasunul v priebehu včerajšieho dňa nad strednú Európu, kde taktiež prinášal pomerne intenzívnu vlnu búrok.

V Česku trápil dážď

V susednom Česku priniesli búrky výdatné lejaky. Tie zasiahli aj hlavné mesto Prahu, kde všetky hasičské jednotky boli v pohotovosti a pomáhali odčerpávať vodu zo zatopených pivníc a ciest. 

Počasie spôsobovalo problémy aj mimo hlavného mesta. Medzi Davlí a Štěchovicami došlo k zosuvom pôdy.

Veľmi výdatné zrážky, ktoré boli súčasťou búrok rozvodnili niekoľko menších tokov. Rieka Volyňka dosiahla až 3. povodňový stupeň. Druhý stupeň zaznamenali na ďalších tokoch Jihočeského kraja. Práve v tejto oblasti spadli najvýraznejšie zrážkové úhrny.

zrážky za 24 hodín, zdroj: ČHMÚ
zrážky za 24 hodín, zdroj: ČHMÚ

Krupobitie v Rakúsku

Intenzívne búrky sa nevyhli ani v Rakúsku. Vo viacerých oblastiach zaznamenali supercelárne búrky. Tie produkovali intenzívne zrážky a veľké krúpy. Na severe a západe Rakúska dosahovali krúpy priemer 3 až 4 cm, no veľké krúpy produkovala aj búrka, neďaleko rakúskeho Grazu.

takéto krúpy padali v oblasti Grazu, zdroj: Skywarn.at
takéto krúpy padali v oblasti Grazu, zdroj: Skywarn.at

V priebehu nočných hodín dochádzalo v oblasti Viedne k tvorbe búrkovej línie na čele ktorej sa vyskytoval silný nárazový vietor. Vo Viedni mali hasiči výjazdy predovšetkým k popadaným stromom. 

V oblasti Viedne sa v noci sformovala línia silných búrok
V oblasti Viedne sa v noci sformovala línia silných búrok

Výrazná búrka sa však začala za Viedňou v oblasti Schwechatu rozpadať a definitívne sa rozpadla pred našimi hranicami.

Búrky v noci zasiahli najmä juhozápad

U nás sme najintenzívnejšie búrky zaznamenali na krajnom juhozápade v oblasti Gabčíkova, Medveďova a Veľkého Medera. Na severozápade Maďarska v oblasti Gyoru sa začali formovať silné búrky s výdatným dažďom a vysokou bleskovou aktivitou.

Na juhozápade Slovenska zažili poriadne bleskové divadlo. Udreli tam stovky bleskov, pričom ich hustota dosahovala aj viac ako 10 úderov na km2.

Obce v okrese Dunajská Streda a Komárno však potrápil najmä výdatný dážď, ktorý priniesol aj 40 mm zrážok.

Zvyšné oblasti západného Slovenska sa búrok nedočkali. Podmienky pokazila popoludňajšia oblačnosť a zádržná vrstva CIN v kombinácii s nedostatočným prehrievaním zabránila konvekcii. Búrky, ktoré sa tak aj vytvárali v oblasti Viedne ešte pred našimi hranicami zanikli. 

Aktuálne sa búrky na čele frontu vyskytujú v oblasti severozápadného Slovenska a počas dňa s nimi počítajte najmä vo východnej polovici územia. Front sa však rozpadá a tak ich intenzita nebude výrazná.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd