Nemecko čaká nebezpečné počasie. Vyčíňať budú silné búrky, vzniknúť môžu aj tornáda

Veronika Salayová

Nemecko sa pripravuje na veľmi nebezpečné počasie, ktoré do krajiny dorazí už dnes a vyčíňať bude do piatku. Hrozia záplavy, zosuvy pôdy, krupobitia, a dokonca aj tornáda. 

Vo štvrtok a piatok sa v Nemecku očakávajú veľmi nebezpečné poveternostné podmienky. Vo veľkej časti Nemecka sa preženú extrémne búrky, ktoré môžu spôsobiť veľké škody.

Dnes sa silné búrky budú vyskytovať v širokom páse od Čierneho lesa po Severné more. Najsilnejšie búrky sa dnes očakávajú v Severnom Porýní-Vestfálsku a Porýní-Falcku, kde prinesú intenzívne lejaky s krupobitím. 

K búrkam sa navyše pridruží aj veľmi silný vietor, ktorý v nárazoch môže dosahovať rýchlosť hurikánu. Takéto poryvy vetra môžu ľahko vyvracať stromy a spôsobovať škody na elektrických vedeniach, strechách či záhradnom nábytku. 

Búrky sa budú až do večera šíriť smerom na východ a v noci na piatok budú pomaly slabnúť. Nemci si však od búrok neoddýchnu, pretože v piatok ich bude čakať ďalší mimoriadne silný búrkový deň, dokonca silnejší než ten dnešný. 

Vhodné podmienky pre vznik tornád

Riziko nebezpečného počasia bude v piatok obzvlášť vysoké od regiónu Eifel cez stred štátu až po Sasko, kde sa očakáva vznik veľkých búrkových systémov.

Krajinou sa môže prehnať niekoľko superciel, ktoré prinesú veľmi silný vietor o sile hurikánu, krupobitia, a dokonca v piatok budú priaznivé podmienky pre vznik tornád. 

Okrem nebezpečných sprievodných javov prinesú búrky aj veľké množstvo zrážok, takže hrozia bleskové záplavy a v dôsledku rozmočenej pôdy aj zosuvy pôdy.

Nemecko čakajú dva veľmi nebezpečné dni, ktoré zrejme spôsobia rozsiahle škody. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd