Nemecko prišlo o ľadovec. Zostali mu už iba štyri

Dominik Cenkner

Vedci v Nemecku zbavili Južný Schneeferner v Alpách štatútu ľadovca. Stalo sa tak po tom, ako extrémne horúčavy tohto leta urýchlili jeho zánik.

Bavorská akadémia vied to oznámila v pondelok. Znamená to, že v Nemecku zostali už len štyri ľadovce.

Južný Schneeferner je ľadovec, ktorý sa nachádza na náhornej plošine južne od najvyššieho vrcholu krajiny Zugspitze. Vedci uviedli, že merania v polovici septembra ukázali, že za posledné štyri roky sa zmenšil o polovicu.

Vo väčšine oblastí má teraz hrúbku len o niečo viac ako 2 metre. Tým pádom sa už nebude kĺzať dolu kopcom, a preto sa nemôže považovať za ľadovec.

Najhrubšie miesto ľadovca sa podľa najnovších zistení zúžilo na menej ako šesť metrov. V roku 2018 namerali na rovnakom mieste približne 10 metrov.

Ľadovec sa roztopí doslova v priebehu pár týždňov

„Zostávajúci ľad sa v priebehu jedného až dvoch rokoch úplne roztopí,“ uviedli vedci. Podľa nich podobný osud čaká aj ďalšie európske ľadovce.

Stať by sa tak malo v nasledujúcich desaťročiach. Všetko v dôsledku klimatických zmien spôsobených človekom.

V Nemecku sú tak v súčasnosti už iba štyri ľadovce. Severný Schneeferner a Höllentalferner na najvyššom vrchu Nemecka Zugspitze a ľadovce Blaueis a Watzmann v Berchtesgadenských Alpách.

Ak vám najbližšie bude niekto tvrdiť, že klimatické zmeny neexistujú, pokojne mu pošlite tento článok. Na záver len pripomenieme, že podľa medzinárodnej štúdie z apríla 2021 sa takmer všetky svetové ľadovce topia čoraz rýchlejšie, čo prispelo k viac než pätinovému nárastu hladín morí v tomto storočí.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd