Nezvyčajný meteorologický jav: Vo Fínsku pozorovali červenú dúhu

Fínsko Veronika Salayová

Nad jedným z fínskych jazier sa objavila dúha. Na tom by nebolo nič neobvyklé, ale táto dúha sa líšila od tých, ktoré bežne poznáme.

Pri jazere Päijänne, druhom najväčšom a najhlbšom jazere vo Fínsku, vzdialeného asi 160 kilometrov severne od hlavného mesta Helsinki, bol pozorovaný vzácny meteorologický úkaz.

Miestny rybár nad jazerom Päijänne uvidel červenú dúhu, ktorá ho podľa jeho slov veľmi vystrašila, a to až natoľko, že rýchlo opustil svoju loď a odišiel domov. 

Červená dúha je jav, ktorý vzniká rovnakým spôsobom ako „klasická“ dúha. Predpokladom pre vznik dúhy je prítomnosť vodných kvapiek v atmosfére a Slnka, ktorého svetlo cez kvapky môže prechádzať. 

Červená dúha vzniká rovnako ako ktorákoľvek iná dúha, avšak s jedným dôležitým rozdielom – Slnko musí byť blízko horizontu na to, aby takáto dúha mohla vzniknúť. 

Pri východe alebo západe slnka nízky uhol spôsobuje, že farby ako fialová, modrá a zelená sú rozptýlené, a tak pre ľudské oko veľmi slabo viditeľné alebo takmer neviditeľné.

Dúha sa tak pre pozorovateľa mení na sýtočervenú. Farba takejto dúhy môže byť pre niektorých pozorovateľov znepokojivá, keďže nejde o bežný optický jav. 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd