Ničivé povodne v Japonsku si zrejme vyžiadali najmenej 14 obetí

Dominik Cenkner

Nepriaznivé počasie nevládlo v uplynulých dňoch len v strednej Európe. Prívalové zrážky v Japonsku spôsobili rozsiahle povodne, ktoré si zrejme vyžiadali aj obete na životoch.

Podľa všetkého si nepriaznivé počasie vyžiadalo najmenej 14 obetí, ktoré pochádzali z miestneho domova dôchodcov. Ten sa nachádza na juhu ostrova Kjúšu. Veľké množstvo zrážok tam spôsobilo zosuvy pôdy a obrovské záplavy.

Viac než 10 000 ľudí muselo byť evakuovaných po tom, čo sa rieka Kuma v prefektúre Kumamoto vyliala zo svojho koryta. Kompetentní už do oblasti vyslali vyše desiatku tisíc vojakov, ktorí majú pomáhať v najviac postihnutých miestach.

Miestne médiá hovoria o takmer desiatke domov, ktoré voda úplne zrovnala zo zemou. Meteorológovia výdatné zrážky očakávajú ešte aj v nedeľu.

Ničivé povodne v Japonsku, Foto: AFP
Ničivé povodne v Japonsku, Foto: AFP

Guvernér provincie Kumamoto, Ikuo Kabashima, v reakcii pre médiá povedal, že zatiaľ nie je jasné, ako zomreli ľudia, ktorých našli v spomínanom domove dôchodcov. Podľa neho majú aj ďalšie informácie o možných obetiach po zosuvoch pôdy.

Miestni obyvatelia takéto výdatné zrážky ešte nezažili. Za pravdu im dávajú aj meteorológia, podľa ktorých tak značné množstvo zrážok ešte v danom území nenamerali.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd