Nie nekončíme. Formuje sa piata búrková vlna nad Maďarskom

Peter Minárik

Západ zažíva najbúrlivejšie hodiny tohto roka. Západné Slovensko zasiahla už štvrtá búrková vlna a piata sa vytvára v centrálnom Maďarsku.

Západ takúto noc už dlho nezažil. Intenzívne búrky nie a nie ustáť. Nad Maďarskom sa totiž generuje ďalšia búrková vlna.

Búrky sa tvoria na studenom fronte a ak sa pýtate prečo neustávajú, tak vysvetlenie je jednoduché. Nad Jadranom sa prehĺbila tlaková níž. Iste si pamätáte, že sme Vás už niekoľkokrát informovali o nadpriemerne teplom Jadrane a práve teplá voda Jadranského mora má vplyv aj na dnešnú výraznú búrkovú situáciu. 

Nad Jadranom dochádza k výraznému odparu a veľmi vlhký a teplejší vzduch prúdi okolo tejto tlakovej níže až nad naše územie. Práve v tomto vlhkom vzduchu sa tvoria nové a nové búrky a tvoriť sa budú až dovtedy, pokiaľ sa tlaková níž nad Jadranom nedá k pohybu. Tak sa stane až dnes počas dňa.

Naďalej tak počítajte s intenzívnymi búrkami. Búrka aktuálne postupuje západným Slovenskom, no ďalšia sa formuje nad južným Maďarskom.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd