Nízka oblačnosť sa odsunula. Dnes bude slnečno na celom území

Nízka oblačnosť sa odsunula. Dnes bude slnečno na celom území
Ľubomír Franko

V oblasti západného Slovenska sa ešte včera predpovedala nízka oblačnosť vzhľadom na teplotnú inverziu. Oblačnosť sa ale počas noci rozplynula a dnes bude slnečno an celom území.

Počas včerajšieho dňa boli podmienky na plošnejší výskyt nízkej oblačnosti v nížinách horšie, napriek tomu je dnes oblačnosti menej. Dnes sa vznik nízkej oblačnosti na západe už neočakáva a nedeľa bude slnečná.

Prečo táto predpoveď nevyšla? Predpoveď nízkej oblačnosti patrí medzi najzložitejšie predpovede počasia. Vznik nízkej oblačnosti pod inverznou vrstvou totiž často závisí od relatívne malých zmien v teplote, vlhkosti a vetre vo veľmi malej vertikálnej vzdialenosti.

Modely tieto drobné zmeny kvôli nedostatočnému rozlíšeniu zachytiť nedokážu a preto vyhodnotia stav atmosféry ako vhodný pre vznik nízkej oblačnosti. Častokrát nám ale nezostáva nič iné ako im veriť.

Satelitná snímka strednej Európy o 10:05 SELČ
Satelitná snímka strednej Európy o 10:05 SELČ

Viď situáciu zo včera, kedy boli podmienky na výskyt oblačnosti horšie ako dnes, no vyskytla sa, dnes sa rozsiahlejšia nízka oblačnosť nad našim územím nenachádza.

Počas jesene môžeme očakávať predpovede nízkej oblačnosti častejšie a môžeme sa pri nich stretávať s výraznou nepresnosťou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd