Noc splnených prianí. Nebeské divadlo nás čaká v noci na štvrtok

Peter Minárik
Ako tradične aj v tomto období v lete môžete na oblohe pozorovať meteorický roj Perzeidy. Ten tohtoročný však bude výnimočný na dobré podmienky.

Perzeidy sú kometárny meteorický roj súvisiaci s kométou Swift-Tuttle. Vyskytujú sa každoročne. Tohtoročné maximum meteorického roja nastane vo štvrtok 13. augusta v priebehu popoludnia. Najviac meteorov teda na Slovensku budeme môcť pozorovať v noci z 12. na 13. augusta, čiže už túto noc zo stredy na štvrtok. Tento rok však bude niečim výnimočný.

 

Tohtoročné pozorovanie totiž vôbec nebudú narúšať nevhodné meteorologické a astronomické podmienky. Obloha by mala byť jasná a zároveň Mesiac bude vo fáze novu. Takže zavládnu ideálne podmienky na pozorovanie. Astronomicky výborné podmienky budú až v roku 2018 a je otázkou ako to bude z pohľadu meteorologického.

 

Najviac meteorov bude vidieť medzi polnocou a štvrtou hodinou rannou. V tomto období spadne každú hodinu približne 70 meteorov. Nárast počtu meteorov však bude zreteľný už na začiatku budúceho týždňa.

 

Meteorickému roju Perzeidy sa ľudovo hovorí, že ,,padajú hviezdy,, a je potrebné si niečo priať. Tento jav však nemá s hviezdami nič spoločné a ak by na Zem padala nejaká hviezda, tak si už zrejme nič priať nemusíme ...

 

Na pozorovanie Perzeíd si vyhľadajte miesto, ďaleko od osvetlených miest s čo najlepším výhľadom do strán. Na sledovanie úkazu nie je potrebný žiaden ďalekohľad. Meteory totiž vylietavajú náhodne po celej oblohe a sú dosť výrazné na pozorovanie zrakom.

 

Ak teda veríte ľudovým poverám, tak si niečo zaželajte. Možno sa Vám to splní :-) Pripojte sa do skupiny, pozvite priateľov a spoločne si niečo prajte.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd