Nová erupcia na La Palme. Kvôli nej museli zrušiť na ostrove aj pandemické opatrenia

Veronika Sádovská

Nová pôsobivá erupcia La Cumbre Vieja nastala vo štvrtok. Obyvatelia už dúfajú, že to pomaly skončí. Sopka však ešte v chrlení lávy neskončila.

Vo štvrtok popoludní nastala nová erupcia na ostrove La Palma. Na mieste hneď boli vedci a príslušníci Vojenskej pohotovostnej jednotky. Hoci sa zdalo, že sopka s apomaly upokojuje, opak je pravdou.

Nový prúd lávy v lokalite Las Manchas sa pohyboval nezvyčajne rýchlo, až 600 metrov za hodinu. Zničil ďalšie domy a vyvrátil desiatky stromov.

Sopka je teda takmer po dvoch mesiacoch rovnako činná. Takto vyzerala štvrtková erupcia:

Kvôli novému výbuchu museli v oblasti zrušiť aj lokálny lockdown, aby ľudia mohli opustiť svoje domovy a evakuovať sa. Aj miestne letisko ostalo zatvorené po zvyšok týždňa.

Na ostrove La Palma žije približne 85 000 ľudí, ktorých doteraz bolo evakuovaných už takmer 8 000. Láva pokrýva už viac ako 997 hektárov ostrova a zničila či poškodila viac ako 2 000 domov a budov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd