Nová hrozba: Záplav bude pribúdať, ovplyvní to milióny ľudí na svete

Veronika Salayová

Podľa novej analýzy sa do roku 2030 celosvetovo zdvojnásobí počet ľudí postihnutých povodňami.

Nové výskumy zistili, že povodne do konca roku 2030 postihnú až 147 miliónov ľudí. Do roku 2050 bude počet pre celý svet katastrofický. 

Svetový inštitút zdrojov (World Resources Institute) pomocou nového modelu povodní zistil, že záplav bude každým rokom viac a do konca tohto desaťročia postihne 147 miliónov ľudí.

Do roku 2050 bude v dôsledku povodní postihnutých až celkom 221 miliónov ľudí po celom svete.

Najhoršie povodne budú v južnej a juhovýchodnej Ázii, vrátane Bangladéša, Vietnamu, Indie, Indonézie a Číny, kde žije najzraniteľnejšia populácia ľudí.

Po Číne a Indonézii sa zaradilo na tretie miesto USA, kde sú najviac ohrozené pobrežné oblasti Louisiana, Massachusetts a Florida.

USA však veľmi aktívne bojuje proti záplavám a vynakladá nemalé investície na ochranu pred povodňami, čo zmierňuje dopad na americké pobrežie.

Záplavy sa postupne zhoršujú aj preto, že hurikány sú silnejšie, hladina morí sa zvyšuje a dažďové modely sa menia, a to všetko kvôli globálnemu otepľovaniu a úbytku pôdy z nadmerného využívania podzemných vôd.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd