Nový týždeň prinesie do Európy pozostatky hurikánu a aj mráz a sneženi

Peter Minárik
Nuda v počasí na starom kontinente v priebehu nasledujúceho týždňa rozhodne nebude.

U nás síce počas víkendu zavládlo pokojné a relatívne teplé počasie, ale veľmi divoko bolo v západnom Stredomorí, kde zúril tzv. Stredomorský hurikán. Zasiahol predovšetkým západné Taliansko, juh Francúzska, Korziku a Sardínou. V niektorých oblastiach spadlo až cez 300 mm zrážok a oblasti bojovali s povodňami, so silným vetrom, ale aj búrkami.

Divoké počasie bude v Európe panovať aj nasledujúci týždeň. Od západu počasie pokazí rozpadajúci sa hurikán Joaquin a od východu začne počasie meniť prepadajúca sa masa studeného vzduchu, ktorá dorazí aj nad naše územie.

Do Ruska príde sneženie a mráz a na Britské ostrovy vietor

Západná Európa sa v priebehu druhej polovice týždňa dočká veľmi veterného počasia. Postará sa o to hurikán Joaquin, ktorý aktuálne opúšťa oblasť Karibiku a poputuje pozdĺž východného pobrežia USA cez chladnejšie vody Atlantického oceána až k Britským ostrovom. Najmä v Írsku a vo Veľkej Británii tak zavládne veterné a daždivé počasie.

Východná Európa bude mať iný problém. Medzi tlakovou výšou so stredom nad Škandináviou a prehlbujúcou sa tlakovou nížou so stredom nad severným Ruskom začne do východnej Európy prúdiť studený vzduch. Tento na konci budúceho týždňa dorazí aj ku nám. V Rusku zažijú dážď, dážď so snehom, ale aj čisté sneženie pri denných teplotách od 0 do +5°C. V noci bude mrznúť.

ANIMÁCIA: Vývoj situácie na nasledujúce dni. Od západu prídu pozostatky hurikánu a od východu ochladenie

Ochladzovať sa bude aj u nás

Prvá polovica budúceho týždňa bude na našom území prevažne oblačná a postupne sa pridajú aj zrážky. Teploty sa budú pohybovať na maximách od +16 do +22°C.

Druhá polovica týždňa by mala priniesť vyčasenie, ale citeľné ochladenie. Denné teploty by sa mali pohybovať len od +7°C na severe po +15°C na juhu. Noci budú studené. Teploty budú klesať na +6 až -2°C.

Detailnejší vývoj počasia na nasledujúce dni nájdete TU.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd