Objavený bol nový minerál pochádzajúci z hlbokého vesmíru

Objavený bol nový minerál pochádzajúci z hlbokého vesmíru
Ľubomír Franko

Veci objavili nový minerál. Objavený bol v meteorite, ktorý spadol na Zem pred takmer 70-timi rokmi. Pochádza z hlbokého vesmíru a nikto presne nevie odkiaľ.

Novoobjavený minerál s menom Edscottite pochádza z hlbokého vesmíru. Objavený bol vedcami z California Institute of Technology a z University of California v Los Angeles. 

Meteorit bol doteraz, od vtedy čo spadol v roku 1951 neďaleko mesta Wedderburn v Austrálii, vystavený v múzeu v Melbourne. Počas dlhých rokov výskumu z neho postupne ubúdalo a za posledných takmer 70 rokov sa jeho hmotnosť zmenšila z 220 na 71 gramov.

S mimoriadne malými vzorkami ale vedci Chai Ma a Alan Rubin dokázali prísť s obrovským objavom. Pod elektrónovým mikroskopom našli minerál, ktorý sa nikde v prírode nevyskytuje. Minerál s chemickým vzorcom Fe5C2 bol doteraz pozorovaný len pri tavení železnej rudy.

Minerál nazvali po známom kozmochemikovi Edovi R. D. Scottovi z University of Hawaii v Manoe, ktorý je vo svojom odbore legenda a výskumu meteoritov venoval celý život. 

Vieme, že minerál pochádza z ďalekého vesmíru, no ani z ďaleka nevieme od kial presne. Niektoré hypotézy hovoria, že materiál tohto typu mohol vzniknúť v neznámej planéte so železným jadrom, ktorá bola zničená nárazom asteroidu. Meteorit z Wedderburnu bol len úlomkom tejto planéty, ktorý sa k nám dostal po tisícky rokov dlhej púti. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd