Objavili hniezda „vražedných“ sršňov. Na jar to mohla byť pohroma!

Veronika Salayová

Invazívny druh sršňov – sršeň mandarínsky – sa rozšíril do USA, kde predstavuje potenciálne nebezpečenstvo nielen pre včelstvá, ale aj pre človeka. Entomológovia však našli niekoľko hniezd a zlikvidovali ich. 

Pracovníci ministerstva poľnohospodárstva vo Washingtone našli a úspešne vyhubili hniezda ázijských „vražedných“ sršňov neďaleko mesta Blaine na sever-západe krajiny neďaleko kanadských hraníc. 

Vo vnútri dutiny stromu našli entomológovia ešte na konci októbra najprv dve kráľovné a asi 85 sršňov. O niekoľko dní neskôr otvorili dutinu toho istého stromu a našli tam až 76 kráľovien, 108 kukiel s ešte nevyliahnutými kráľovnami sršňov a stovky ďalších sršňov-robotníc.

Ak by sa hniezda nepodarilo nájsť, na jar by sa tieto najväčšie sršne na svete mohli vyliahnuť a takmer 200 kráľovien by mohli založiť stovky ďalších hniezd. To by predstavovalo pre východ USA veľkú ekologickú pohromu.

„Vražedné“ sršne sú nebezpečné hlavne preto, že zabíjajú celé včelstvá. Včelám doslova odtrhnú hlavu, avšak tieto sršne sú veľmi nebezpečné aj pre ľudí.

Ich jed je natoľko silný, že podľa odborníkov na Washingtonskej štátnej univerzite dokáže niekoľko bodnutí sršňom zabiť dospelého človeka. V Japonsku, odkiaľ tento druh pôvodne pochádza, už sršne zabili niekoľko desiatok ľudí. 

Vedci sa domnievajú, že v oblasti sa nachádzajú aj ďalšie nebezpečné hniezda. WDSA bude pokračovať v sledovaní a odchytávaní ázijských obrovských sršňov po dobu troch rokov, aby sa zabezpečilo, že sa v tejto oblasti sršne nenachádzajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd