Oblohu nad Českom preťal bolid. Spozorovať sme ho mohli aj na Slovensku

Veronika Sádovská

Večernú oblohu nad hlavami našich susedov preťal jasný padajúci meteorit. Uvidieť také niečo sa dá len pár krát za život.

Češi mohli spozorovať bolid vo štvrtok večer okolo 18. hodiny, informoval o tom včera Český rozhlas. Dokonca mohol byť viditeľný aj zo Slovenska.

Úlomok asteroidu, ktorý vletel do atmosféry bol veľký asi 10 centimetrov a vážil okolo troch kilogramov. Nabral rýchlosť 32 kilometrov za sekundu. 

"Pre náhodného pozorovateľa je to mimoriadna udalosť, ku ktorej dôjde raz až dvakrát za život," povedal pre český Rádiožurnál astronóm Pavel Spurný z Astronomického ústavu Akadémie vied ČR.

Jasnosť bolidu bola porovnateľná s Mesiacom v splne a bol viditeľný približne 5 sekúnd. Keďže išlo o menší kúsok, zhorel v atmosfére Zeme nad našim územím, južne od Senice.

Bolid spozorovalo množstvo nielen profesionálnych či amatérskych astronómov, ale aj bežní ľudia. Bol nápadný a dobre viditeľný práve vďaka svojej jasnosti.

Zaujímavým pre vedcov bol aj svojou relatívne pomalou rýchlosťou a kompaktnosťou. Tým či nejaké úlomky z neho predsa len nedopadli na zem, sa budú vedci zaoberať v nasledujúcich dňoch.

Bolid je veľmi jasný meteor, ktorý sa dostane do atmosfére Zeme a v prevažnej väčšine v nej aj zhorí. V malom počte prípadov môžu je úlomky dopadnúť aj na povrch Zeme. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd