Obrovská lavína strhla základný tábor v Himalájach

Veronika Sádovská

Obrovská lavína zasiahla základný tábor Manaslu v Nepále. Našťastie, nikomu sa nič nestalo.

To, ako lavína zmietla základný tábor Manaslu nakrútil na video Tashi Sherpa, ktorý patril v tom čase medzi tých, čo chceli vystúpiť na horu s rovnakým názvom vysokú 8163 metrov. 

Pri lavíne boli poškodené tri desiatky stanov, avšak k zraneniam ani zasypaniu ľudí snehom nedošlo. Je to však len týždeň po tom, čo iná lavína v tejto oblasti zmietla dvoch ľudí, ktorí neprežili.

Video zverejnil Tashi Sherpa na svojom instagramovom účte. Vidieť na ňom ako lavína postupne zmietla stanový tábor.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TASHI-LAKPA-SHERPA (@tashi8848.86)

Ministerstvo turizmu vydalo tento rok vyše 400 povolení na výstup na horu Manslu. Počasie počas tejto sezóny vôbec nie je k turistom prívetivé.

Mnohé tímy, ktoré chceli vyliezť na horu Manslu už po prvej lavíne ukončili svoju expedíciu, iné zas v nej stále pokračovali. Po tejto druhej lavína sa však ďalší z nich rozhodli výstup na 8. najvyššiu horu sveta odložiť.

Jeden zo šerpov, ktorí sprevádzajú na tejto traje, Yukta Gurung, povedal pre The Kathmandu Post, že  prvú lavínu spustilo neustále sneženie. „Snežilo nepretržite 15 dní. Oblasť bola pokrytá najmenej päť až šesť stôp snehu; nahromadený sneh nakoniec povolil a spustil lavínu.“

Manslu zasiahlo silné sneženie aj tentoraz, teda aj za touto lavínou môže byť nestabilný nový sneh.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd