Oceán vyplavil na breh takmer 500 veľrýb. Väčšina zahynula

Veronika Sádovská

Takmer 500 veľrýb bolo cez víkend vyplavených na breh na Chathamských ostrovoch. Zvieratá boli nájdené na najväčších ostrovoch súostrovia a kým sa k nim záchranári dostali, mnohé z nich už boli mŕtve. Kvôli prítomnosti žralokov v pobrežnej zóne urobili novozélandské úrady ťažké rozhodnutie a usmrtiť preživšie veľryby.

Novozélandské ministerstvo ochrany prírody (DOC) v utorok potvrdilo smrť 240 veľrýb, ktoré vyplavilo na breh Pitt Island v súostroví Chathamské ostrovy. V sobotu prišlo za podobných okolností o život 215 veľrýb na neďalekom ostrove Chatham.

Preživšie veľryby museli usmrtiť

Oba incidenty sa odohrali cez víkend. Ako zdôraznil Daren Grover, prezident organizácie uviaznutých veľrýb Project Jonah, väčšina veľrýb bola už mŕtva, keď sa k nim záchranárom podarilo dostať. Tie, čo prežili, boli vo veľmi zlom stave.

Situáciu sťažila prítomnosť žralokov v pobrežných vodách v okolí Chatnamských ostrovov. Dravce predstavovali hrozbu ako pre zranené veľryby, tak aj pre záchranárov vykonávajúcich akciu.

Kvôli tejto hrozbe sa technický tím DOC v pondelok rozhodol usmrtiť veľryby, ktoré prežili, aby ukončili ich utrpenie. Ak by sa dostali späť do mora, stali by sa obeťami žralokov.

"Nikdy nie je ľahké urobiť takéto rozhodnutie, ale v takýchto prípadoch je to najmenej krutá možnosť," povedal Dave Lundquist z DOC.

Príčiny úhynu veľrýb sú neznáme

K incidentu hromadného uviaznutia veľrýb na plytčine došlo necelý mesiac po tom, čo pri pobreží Tasmánie v Austrálii zahynulo podobným spôsobom približne 200 veľrýb. Tento jav je na austrálskom kontinente pomerne bežný, ale prečo sa to deje stále nie je jasné.

"Je nezvyčajné mať toľko veľrýb na jednom mieste, ale takéto situácie sa už stali," zdôraznil Grover.

Pitt Island a Chatham Island sú súčasťou súostrovia Chatham Islands, ktoré leží približne 840 kilometrov východne od Nového Zélandu. Celkovo ich obýva menej ako 1000 ľudí. V roku 1918 došlo na Novom Zélande k najväčšiemu prípadu uviaznutia veľrýb na brehu - postihlo až 1000 jedincov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd