Oceány by sa mohli uzdraviť do roku 2050

Veronika Sádovská

Oceány už storočia tvoria skládky rôznych odpadov a sú zdrojom až rekordného počtu ulovených rýb. Napriek tomu sú mimoriadne odolné voči týmto ľudským zásahom.

Podľa vedeckej štúdie publikovanej v časopise Nature sú oceány veľmi odolné voči ľudským zásahom a môžu sa úplne obnoviť v priebehu nasledujúcich troch desaťročí.

Po stáročia sme ich využívali k nadmernému lovu rýb až do vyhynutia niektorých druhov. Používali sme ich ako skládky tony odpadov a museli znášať aj katastrofy v podobe veľkých olejových a ropných škvŕn po haváriách. V posledných rokoch vidíme masívne vymieranie koralov

Nová štúdia však priznala oceánom mimoriadnu odolnosť. Vďaka niekoľkým opatreniam, napríklad zákaz komerčného lovu veľrýb, počet ohrozených druhov klesol z 18% (v roku 2000) na 11,4% (v roku 2019).

Zároveň v štúdii identifikovali 9 oblastí, na ktoré je potrebné sa zamerať, aby sa v priebehu 30 rokov oceány obnovili a uzdravili. Sú to: slané močiare, mangrovy, morské riasy, koralové útesy, kelp (druh morskej riasy), ustrice, rybolov, megafauna a hlboký oceán.

Priniesli aj celý rad návrhov na opatrenia, ktoré sa týkajú týchto oblastí. Zároveň odhadli aj rozpočet, ktorý by to všetko mal pokryť, ide o 10 - 20 miliárd dolárov ročne. Nájsť tieto peniaze v aktuálnej kríze, bude náročné, ale autori štúdie dúfajú, že hneď po vyriešení súčasných problémov sa vlády postavia aj tejto výzve záchrany oceánov.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
18 °C / 2 °C
Soňa
Zajtra
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Sobota
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd