Ochladenie príde budúci víkend, ale na veľkú zimu vo februári to nevyz

Peter Minárik
Teplo, teplo a zasa teplo. Po vlne mrazov k nám prúdi teplý vzduch, ktorý dvíha teploty k veľmi vysokým hodnotám. Nič sa nezmení ani nasledujúce dni.

Počasie sa vrátilo do svojej teplej podoby. Rok 2015 skončil najteplejší v histórii meteorologických meraní a veľmi teplým záverom roka. Ešte si určite spomeniete na priebeh počasia počas decembra roku 2015. Vládlo stabilné slnečné počasie s nedostatkom zrážok a súčasne bolo veľmi teplo. Sneh neprišiel ani na hory a nemohol prísť ani sneh umelý, nakoľko teploty nepriali umelému zasnežovaniu. Lyžiarske strediská tak zaznamenali obrovský prepad tržieb.

Začiatok nového roka ich potešil. Prišli mrazy aj sneh. Mrazy dosahovali veľmi nízke hodnoty, no ako rýchlo zima prišla, tak aj odišla. Aktuálne vládne opäť teplé počasie s veľmi vysokými teplotami a sneh sa topí aj na horách. Vyhliadky studenému februáru nedávajú veľkú nádej. No teploty by mali byť už výrazne nižšie ako v uplynulých dňoch.

Počasie sa vracia do teplejšieho charakteru

Predpoveď na mesiac vopred nie je možné zostaviť. Čo však dokážeme je určite trend počasia, teda nie ako bude a aké budú teploty, ale či nás čaká teplotne nadpriemerné alebo zrážkovo podpriemerné počasie. K tomu slúži klimatický vývoj na našej planéte. Trend vývoja počasia môžeme popísať javom Severoatlantická oscilácia (NAO) a Arktická oscilácia (AO).

NAO bude v pluse

Severoatlantická oscilácia je komplexný jav v severnej časti Atlantického oceánu, ktorý súvisí so zmenou klímy medzi Islandom a Azorskými ostrovmi. Je charakterizovaný cyklickými zmenami tlaku vzduchu a zmenami v dráhach tlakových níží v Severnom Atlantiku.

Severoatlantickú osciláciu vyjadrujeme NAO indexom. Ten sa môže dostať na kladné aj záporné hodnoty. Pokiaľ je index NAO kladný, tak treba očakávať s tým, že po okraji riadiaceho útvaru rozsiahlej tlakovej výše, ktorá sa rozkladá v oblasti juhozápadnej a južnej Európy bude do Európy prúdiť teplý vzduch z Atlantiku.

Obr.1. Grafická interpretácia kladného a záporného NAO indexu

Tak sa deje aj aktuálne, čo vidieť na nižšie priloženom grafe očakávaného vývoja NAO indexu počas februára. Všimnite si prepad na záporné hodnoty v druhej polovici budúceho týždňa. Prejaví a to na počasí výrazným ochladením. To by mohlo priniesť aj návrat snehu do nižších polôh, no vývoj NAO indexu sa postupne dostane na kladné hodnoty, a tak opäť zavládne teplejšie počasie.

Obr.2. Očakávaný vývoj NAO indexu počas februára 2016

AO bude taktiež v pluse

Arktická oscilácia úzko súvisí so Severoatlantickou osciláciou. Charakterizuje sa Jet Streamom, ktorý ľudovo povedané oddeľuje chladný vzduch na severe od teplého na juhu. V prípade kladných hodnôt sa dostávame do teplejšieho vzduchu a naopak v prípade záporných hodnôt AO indexu sa Jet Stream vysúva na juh a Európa sa tak dostáva do studeného prúdenia ako sme sa dostali počas januára.

Obr.3. Grafická interpretácia kladného a záporného AO indexu

Vývoj AO indexu tak naznačuje, že február zrejme nejaké výraznejšie prepady studeného vzduchu neprinesie.

Obr.4. Očakávaný vývoj NAO indexu počas februára 2016

Február tak väčšinou teplý

Vývoj na nasledujúce dni naznačuje, že prepad studeného vzduchu nás čaká v druhej polovici budúceho týždňa. Dovtedy by malo zavládnuť vlhké a teplé počasie. Nástup teplejšieho počasia sa očakáva aj po plánovanom ochladení v budúcom týždni, ktoré zrejme nebude výrazné.

Obr.5. Vývoj situácie nad Európou v hladine 500 hPa

Celková sezónna vyhliadka na február naznačuje, že obdobie ako celok by malo byť teplotne nadpriemerné.

Obr.6. Očakávané teplotné anomálie počas februára

Február tak bude teplý, ale aj na zrážky bohatý. V nížinách tak očakávajte skôr sychravejšie počasie, ale na horách sa postupne počasie vráti do normálu, začne sa ochladzovať a pribúdať snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd