Od dnes nás čaká slnečné počasie s teplotami do +30°C

Peter Minárik
Pred nami je letné počasie. Zvyšok pracovného týždňa prinesie na naše územie prevažne slnečné počasie s teplotami, ktoré sa budú šplhať až k +30°C.

Pred nami sú doteraz najteplejšie dni tohto roka. Teploty sa budú šplhať nad hranicu +25°C. O tejto hranici hovoríme ako o hranici letných teplôt. Teploty nad +25°C nie sú na súčasnú ročnú dobu pomerne bežné a teploty tak budú nadpriemerné. Okrem teplého počasia nás čaká aj veľa slnečných lúčov a tak až do konca pracovného týždňa nás čaká idylické, letné počasie.

Vzduch k nám bude prúdiť z Afriky

Zmenšenú oblačnosť a počasie bez zrážok prináša tlaková výš, ktorá sa v uplynulých hodinách rozšírila nad našu oblasť. Jej stred leží nad Pobaltím a zo severného Ruska, cez Pobaltie sa až nad našu oblasť rozširuje tlaková výš, ktorá prináša slnečné počasie. Teploty v stredu a vo štvrtok by mohli pokoriť v najteplejších oblastiach hranicu +25°C, ale v piatok by to už malo byť v podstatne početnejších oblastiach.

Táto tlaková výš sa totiž bude ďalej rozširovať smerom na juh a v priebehu piatka sa jej jazyk dostane až nad severnú Afriku. Vytvorí sa tak rozsiahla oblasť vysokého tlaku vzduchu, ktorá sa bude tiahnuť zo severného Ruska, cez východnú polovicu Európy až nad Afriku. Vďaka tomu sa naša oblasť ocitne na zadnej strane tlakovej výše, na ktorej k nám zvyčajne prúdi teplý vzduch od juhu.

 

Teploty budú atakovať +30°C

Najteplejším dňom na našom území sa črtá byť piatok a ešte v niektorých oblastiach, najmä na východe aj sobota. Vzduch sa totiž bude počas dňa výrazne ohrievať a maximálne teploty vystúpia na +24 až +29°C. Chladnejšie by malo byť len v severných okresoch Slovenska.

Ako sme už spomínali, tak takéto teploty nie sú normálne na polovici mája. V porovnaní s dlhodobým priemerom nás čakajú teploty aj o viac než 5°C vyššie.

 

Mierna zmena cez víkend

Počas víkendu sa však počasie opäť zmení. V sobotu by počasie mal ovplyvniť studený front, ktorý sa však nad našim územím bude rozpadať. Ten zabráni rastu teplôt k +30°C a prinesie, najmä v sobotu prehánky a búrky.

Front sa však rozpadne, čo bude pozitívne v tom, že sa k nám nedostane chladnejší vzduch. Teploty na príjemných hodnotách okolo +25°C, tak zostanú aj v nasledujúcich dňoch.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd