Od dnes nás čakajú trópy. Pridajú sa aj búrky

Ľubomír Franko
Po chladnejšom období sa vrátia tropické horúčavy. Pridajú sa aj búrky

Naše územie sa počas uplynulých dní nachádzalo v chladnejšom severozápadnom prúdení. V utorok a stredu sa najmä na strednom a východnom Slovensku vyskytovali početné prehánky a teploty ledva prekračovali hranicu +20°C. Počas včerajšieho dňa k nám po zadnej strane tlakovej výše so stredom nad juhovýchodnou Európou začal prúdiť teplejší vzduch. To sa odzrkadlilo aj na teplotách, ktoré oproti utorku a strede boli aj o viac ako 5°C vyššie. Zatiaľ čo v stredu sa maximálne teploty pohybovali do +25°C (Nitra +24,4°C) včera to bolo už takmer +30°C (Hurbanovo +29,5°C).

Od dnes nás čakajú tropické horúčavy 

Počas dnešného dňa by sa malo nachádzať v teplom prúdení už celé naše územie. Teploty budú oproti včerajšiemu dňu opäť vyššie a na juhozápade Slovenska presiahnu tropické hodnoty. Pri prevažne jasnej oblohe bude od +26 do +32°C, na juhozápade ojedinele aj teplejšie. Popoludní sa bude v oblasti hôr tvoriť kopovitá oblačnosť, z ktorej môže ojedinele aj zapršať.

Súčasne sa bude nad Českom a Poľskom vlniť frontálne rozhranie, ktoré vo večerných hodinách môže priniesť aj búrky. Tie sa môžu vyskytnúť najmä na severozápade a severe územia. Búrky by nemali byť intenzívne a ich hlavným sprievodným javom bude intenzívny dážď.

Teplejšie prúdenie pretrvá, ochladí sa začiatkom budúceho týždňa

Teplejšie, južné až juhozápadné prúdenie pretrvá dlhšie. Tropické teploty by sa mali vyskytovať až do začiatku budúceho týždňa, kedy by cez naše územie mal prejsť studený front. Ten prinesie prehánky, dážď a ojedinele aj búrky. Po fronte sa ochladí, no potom nás zrejme opäť čaká stabilné počasie.

Očakávané denné maximá:
Sobota +27 až +34°C
Nedeľa +30 až +36°C
Pondelok +29 až +35°C

Od soboty pribudne prehánok a búrok

Počas víkendu sa bude nad Českom a južným Poľsko vlniť frontálne rozhranie. To bude zasahovať aj nad sever nášho územia, kde sa môžu vyskytnúť prehánky alebo búrky. Búrky očakávame už v menšom množstve dnes popoludní, no podstatne viac ich bude počas zajtrajšieho dňa a v nedeľu.

 

Búrky sa budú vyskytovať sa budú v sobotu najmä v severnej polovici Slovenska a v hornatých oblastiach, v nedeľu aj na východe Slovenska. Keďže búrky budú viazané prevažne na hory, najmenej sa ich očakáva na juhu stredného a na juhozápade Slovenska.

 

pokračovanie článku pod reklamou

Nenechajte sa prekvapiť zrážkami. Sledujte vývoj počasia vo Vašom mobile s nekonečným internetom od 4-ky

ZISTIŤ VIAC o Nekonečnom internete


 

Búrky sa budú vyskytovať sa budú v sobotu najmä v severnej polovici Slovenska a v hornatých oblastiach, v nedeľu aj na východe Slovenska. Keďže búrky budú viazané prevažne na hory, najmenej sa ich očakáva na juhu stredného a na juhozápade Slovenska.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd