Od dnes opäť otvoria jaskyňu Domica. Pred pár dňami ju po silných búrkach zaplavilo

Dominik Cenkner

Intenzívne búrky, ktoré ešte v nedeľu zasiahli aj Gemer, spôsobili škody aj vo vzácnom jaskynnom systéme na Gemeri. Jaskyňu Domica museli na čas uzavrieť, ale od dnes to už našťastie neplatí.

V nedeľu spôsobovali búrky škody na viacerých miestach. Okrem Gemera sa vybúrili aj na ostatných miestach stredného, či západného Slovenska.

Sprevádzané boli najmä intenzívnejšími zrážkami. Voda tak zaplavovala cesty, rodinné záhrady, pivnice, či spomínanú jaskyňu Domica.

Jaskyňa Domica tvorí súčasť podzemného systému Baradla-Domica s dĺžkou viac ako 30 kilometrov, zapísaného do zoznamu Svetového dedičstva UNESCO.

Takmer osem kilometrov dlhý úsek pod územím Slovenska sa vyznačuje bohatým výskytom sinitrových štítov, archeologickými nálezmi aj početným druhovým zastúpením netopierov.

Jaskyňu sprístupnia od dnešného dňa

Výdatné zrážky sa v nedeľu popoludní začali zhromažďovať v okolí ponoru Domického potoka. Potok sa v krátkom čase upchal naplaveninami a nečistotami, čím došlo k vzdutiu vodnej hladiny a vytvoreniu jazera s hĺbkou do 3 metrov, informovala ešte v nedeľu TASR.

Po opadnutí vody správcovia zistili, že jaskyňa je znečistená kalom a rôznymi nečistotami. Okrem znečistenia na mieste zistili ďalšie poškodenia.

Dobrou správou je, že jaskyňu Domica môžu návštevníci navštíviť od dnešného dňa. Voda sa nedostala do elektrických rozvádzačov a len minimálne poškodila osvetlenie. Jaskyňu už vyčistili od bahna a ďalších nečistôt.

Ostáva tak už len dúfať, že v prevádzke bez výpadkov bude až do skončenia sezóny. Práve v lete sú totiž jaskyne obľúbeným miestom pre návštevníkov, ktorí sa tam môžu schladiť pred horúčavami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd