Od dnes všetci žijeme na ekologický dlh. Čo to presne znamená?

Veronika Salayová

Od dnešného dňa žije ľudstvo na ekologický dlh. Pre našu planétu to dobrá správa nie je. Čo znamená život na ekologický dlh?

Nezisková organizácia Global Footprint Network každý rok vydáva správu o udržateľnosti hospodárenia jednotlivých krajín sveta.

Podľa správy tento rok ľudstvo vyčerpalo k 29. júlu všetky prírodné zdroje, ktoré je biosféra schopná nahradiť za jeden rok, čo  v skratke znamená, že od dnešného dňa žijeme všetci na Zemi na ekologický dlh.

Globálny priemer ekologického dlhu

Deň ekologického dlhu vyjadruje globálny priemer a situácia sa značne líši v závislosti od danej krajiny a ich spôsobu života.

Vyspelé krajiny sveta, samozrejme, spotrebujú viac prírodných surovín ako tie menej vyspelé. Ak by všetci žili tak ako na Slovensku, tak k ekologickému dlhu by došlo už oveľa skôr, a to už 13. mája, uviedol pre TASR analytik portálu Euractiv Slovensko Michal Hudec.

Pre porovnanie, malý štát Katar na Strednom východe, kde sa vo veľkom ťaží ropa, žije na ekologický dlh už od 9. februára a na druhej strane Indonézia, kde mnohí ostrovania žijú jednoduchý život, tento deň dosiahne až 18. decembra.

Začať môže každý od seba

Na to, aby sme na Slovensku posunuli dátum, kedy začíname žiť na ekologický dlh, treba podľa Hudeca potrebná dekarbonizácia ekonomiky vrátane odstavenia uhoľných baní, informuje TASR. 

Začať však môže aj každý od seba. Stačí nakupovať menej, a len to, čo naozaj potrebujeme, menej plytvať potravinami a menej jesť mäsité výrobky, zvoliť bicykel namiesto auta, nelietať lietadlom a pod. 

Iniciatívu Earth Overshoot Day považuje Hudec za veľmi prínosný projekt, a to najmä z dôvodu popularizácie tejto témy pre laickú verejnosť.

„Identifikácia aspoň orientačného dátumu, kedy ľudia spotrebujú zdroje, ktoré je planéta schopná za rok vyprodukovať, je pre mnohých silným a konkrétnym odkazom,“ hovorí Hudec pre slovenskú agentúru. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd