Od juhozápadu sa blížia výrazné zrážky. V týchto oblastiach bude dnes pršať a v týchto snežiť

Peter Minárik

K nášmu územiu sa blížia zrážky, ktoré sa dnes postarajú o celkom slušnú snehovú nádielku. V nižších polohách však bude prevažne pršať a zrážky, ktoré sa budú vyskytovať budú aj výdatnejšieho charakteru. V ktorých okresoch teda bude snežiť a v ktorých treba počítať naopak s dažďom?

Dnes zasiahnu naše územie výdatné zrážky, ktoré prinesie tlaková níž. Pole výdatných zrážok aktuálne vstupuje z Chorvátska a z ďalších Balkánskych štátov smerom nad Maďarsko a postupuje k severu smerom nad naše územie.

Počasie na Slovensku by sa malo zhoršovať už okolo 9:00, kedy sa prvé zrážky očakávajú v oblasti Podunajskej nížiny. Na poludnie sa však už budú zrážky vyskytovať takmer na celom území Slovenska.

Sneženie sa bude meniť na dážď

Na západnom Slovensku začne po príchode dnešných zrážok pršať, ale úplne iná situácia sa očakáva na strednom Slovensku. Tu sa totiž môže jednať spočiatku o zrážky snehové aj v nižších polohách.

Zrážky totiž ešte dorazia do studeného vzduchu, avšak spolu so zrážkami sa pomerne rýchlo začne nad naše územie natláčať teplá vzduchová hmota, ktorá bude veľmi rýchlo dvíhať hranicu sneženia. Sneženie sa tak pomerne rýchlo zmení na dážď.

Hranica sneženia bude spočiatku na strednom Slovensku ležať na úrovni zhruba 300 metrov, ale popoludní sa už bude zvyšovať nad výšku 1000 m n.m. Sneženie tak spočiatku bude komplikovať dopravu predovšetkým v Banskobystrickom kraji, no postupne sa situácia bude stabilizovať.

Veľký pozor si treba dať na východnom Slovensku a predovšetkým v oblasti Spiša. Tu numerické modely počítajú s tým, že sa pri príchode zrážok môže vyskytovať aj nebezpečný mrznúci dážď, ktorý by mohol na cestách vytvárať poľadovicu.

Sneženie spôsobí problémy

V nižších polohách sa dnes očakáva pomerne výdatný dážď, no ako sme spomínali, tak vo vyšších polohách bude snežiť. Napadnúť môže až cez 10 cm, avšak v okresoch Banská Bystrica a Brezno by mohlo napadnúť až okolo 20 cm.

Komplikácie sa očakávajú na horských priechodoch cez Nízke Tatry a Veľkú Fatru, no problémy sa môžu objaviť aj inde. Na cestách tak dnes buďte veľmi opatrní. Príchod zrážok sledujte TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd