Od juhu dnes dorazí sneženie a dážď. Kde bude snežiť ?

Ľubomír Franko

Počas dnešného dňa postúpi cez naše územie od juhozápadu ďalej na severe teplý front. Ten prinesie na mnohé miesta dážď a sneženie. Na severe hrozí poľadovica.

Dnes v dopoludňajších hodinách začne cez naše územie od juhozápadu postupovať teplý front. Na jeho čele sa budú vyskytovať početné zrážky. Tie budú spočiatku snehové, v nížinách do 300 m n.m. aj dažďové alebo zmiešané. 

Pozor na silnú poľadovicu

Dnešným najnebezpečnejším javom bude silná poľadovica. Keďže teplý vzduch sa na fronte dostane nad studený, vo výškach budú vypadávať kvapalné zrážky. Tie sa dostanú do prechladenej prízemnej vrstvy, kde bude teplota záporná.


animácia teplého frontu - modrá- sneženie, zelená - dážď, červená - mrznúci dážď

Tvorba poľadovice sa očakáva najmä na strednom Slovensku. Sneženie tu bude pri záporných teplotách prechádzať do dažďa. Zrážky by mali na stredné Slovensko doraziť v priebehu poludnia.

Teplý front sa do večera presunie ďalej na sever a zasiahne aj Prešovský a Košický kraj. Do východných častí týchto okresov prinesie prevažne dážď, od 300 metrov sa očakáva sneženie a na severovýchode sa môže objaviť aj poľadovica. 

Očakáva sa, že celkovo spadne najviac zrážok na západe a to do 10 mm, nad 300 m n.m. to bude 5 cm snehu. Stredné Slovensko čaká do 5 cm čerstvého snehu a poľadovica. Na východe spadne zrážok najmenej a tu budú aj v stredných polohách dažďové. Snežiť by malo len vo vyšších polohách, najmä na Spiši. Celkovo tu spadne do 5 mm zrážok, respektíve do 3 cm snehu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd