Od severu sa blížia búrky. Počasie na Slovensko prinesie snehové búrky a nebezpečný vietor

Peter Minárik

Prvé zrážky sa už vyskytujú na našom území, no v nadchádzajúcich hodinách sa charakter počasia na našom území výraznejšie zhorší. Od severu sa blíži studený front, ktorý prinesie aj búrky.

Na Slovensko mieri zásadná zmena v charaktere počasia, ktorá bude mať vplyv na vývoj počasia aj počas nadchádzajúcich dní. Studený front totiž prinesie sneženie, búrky a silný nárazový vietor. Po prechode fortu dorazí ochladenie.

Snehové búrky zasiahnu Slovensko

Od ranných hodín začal studený front postupovať cez územie Poľska a na čele studeného frontu sa začali tvoriť búrky.

Na fronte sa vytvorila tzv. squall line, ktorá je sprevádzaná búrkami a zosilnením vetra. Búrky sa v týchto chvíľach vyskytujú naprieč celým Poľskom a udrelo tu už viac ako 21 000 bleskov.

zaznamenané blesky nad Poľskom, zdroj: blesky,bourky.cz
zaznamenané blesky nad Poľskom, zdroj: blesky,bourky.cz

Búrky postupujú smerom nad južné Poľsko a s najväčšou pravdepodobnosťou v popoludňajších hodinách dorazia aj nad severné Slovensko.

Zatiaľ čo v Poľsku sú však búrky sprevádzané predovšetkým kvapalnými zrážkami a krúpkami, tak na našom území pôjde prevažne o sneženie. Kombinácia sneženia a bleskov tak bude vytvárať pravé zimné búrky.

Čakajte snehovú fujavicu

Už v týchto chvíľach sa v oblasti severného Slovenska vyskytuje sneženie, ktoré však pri príchode frontu naberie na sile. Okrem toho silnie aj vietor, ktorý bude ešte o čosi silnejší.