Od utorka ubudne búrok, pribudne slnka a teploty sa dostanú k +25°C

Peter Minárik
V nedeľu sa v Európy vyskytli početné búrky a podobne tak tomu bude aj dnes. Od utorka sa však počasie prechodne zlepší.

Počasie v Európe ovplyvňuje výšková laková níž. Riadiacimi útvarmi v Európe je však tlaková níž nad Atlantikom a tlaková výš, ktorá má svoj stred nad oblasťou Pobaltia. Medzi týmito dvoma tlakovými útvarmi prúdi do Európy teplý vzduch od juhu. Prílev teplého vzduchu je výrazný najmä v západnej Európe. V Beneluxe sa včera teploty dostali na +28°C a nad +27°C vystúpili teploty aj v Nemecku, vo Francúzsku, či vo Švédsku.

Takéto teploty sú na súčasnú dobu o 5 až 10°C vyššie ako je normál. U nás je však o niečo chladnejšie a pestrejšie. Počasie tu totiž vo vyšších hladinách atmosféry ovplyvňuje tlaková níž. Vďaka nej sa počas popoludnia tvoria početné prehánky a búrky, čo je vidieť aj na včerajšom sumári bleskov. Stred plytkej tlakovej níže sa nachádza nad severným Srbskom a Maďarskom a v jej okolí sa tvoria spomínané búrky. Tie však vďaka chýbajúcej dynamike nie sú sprevádzané výraznejšími nebezpečnými sprievodnými javmi.

Búrky hrozia aj v pondelok

Veľmi podobné počasie s búrkami a s prehánkami bude na našom území panovať aj počas dnešného dňa. Búrky sa vyskytnú najmä na strednom a východnom Slovensku. Od zajtra sa však počasie ustáli.

Od zajtra už teplejšie

Utorok a streda by totiž na našom území mali byť v znamení jasnej až polooblačnej oblohy a zrážok by už malo byť podstatne menej. Vďaka menšej oblačnosti budú stúpať vyššie aj teploty. V utorok sa maximálne teploty vyšplhajú do +23°C a v stredu až do +25°C.

Zrážok pribudne opäť vo štvrtok

K ďalšiemu zhoršeniu počasia dôjde od štvrtka. Cez Európu totiž bude z Atlantiku smerovať tlaková níž a tak nás čaká veľa oblačnosti, dažďa a búrok.

Do konca týždňa sa bude postupne ochladzovať a maximá by počas nedele nemuseli na našom území presiahnuť ani na juhu hranicu +20°C. Chladnejší charakter počasia však nevydrží dlho a rýchlo sa bude otepľovať. Vyhliadky na záver budúceho týždňa naznačujú teploty blížiace sa k hranici +30°C.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd