Od včera žijeme na ekologický dlh. Deň zúčtovania prišel opäť o čosi skôr

Dominik Cenkner

Slovensko od včera, teda od štvrtka 13. mája, žije na tzv. ekologický dlh. Čo to znamená a ako sú na tom iné krajiny vo svete?

Earth Overshoot Day, u nás označovaný ako Deň zúčtovania, je dňom, kedy spoločnosť vyčerpá všetky prírodné zdroje, ktoré naša planéta stihne za rok vytvoriť.

V praxi to znamená, že od včera si začíname „požičiavať“ budúce zdroje Zeme na to, aby sme mohli fungovať v tomto čase. Tento dátum sa každoročne mení, žiaľ stále nastáva skôr a skôr, a to aj čo sa Slovenska týka.

Jednotlivé krajiny sveta totiž majú rozdielny svoj „Overshoot Day“. A iný dátum pripadá aj na celosvetové hľadisko.

Celosvetovo začneme tento rok žiť na ekologický dlh od 5. júna. Rozmenené na drobné, najkratšie žijú bez dlhu v Katare, kedy si suroviny vyčerpali už 9. februára. Naopak najdlhšie bez dlhu budú žiť v Indonézii, a to až do 18. decembra.

Deň zúčtovania 2021 podľa jednotlivých krajín, zdroj: Zdroj: overshootday.org
Deň zúčtovania 2021 podľa jednotlivých krajín, zdroj: Zdroj: overshootday.org

Deň zúčtovania prišiel skôr

Smutné na tomto celom je fakt, že čas, kedy žijeme na ekologický dlh sa v priebehu rokov navyšuje. V roku 2020 celosvetový Deň zúčtovania pripadol na 22. august.

Na Slovensku sme ho pred rokom zaznamenali 21. mája, teda o 8 dní neskôr ako v tomto roku.

Svoj podiel na tom mala aj pandémia koronavírusu. Podľa Svetového fondu na ochranu prírody celková ekologická stopa v roku 2020 - v porovnaní s rokom 2019 - klesla o 9,3 percenta. Ťažba dreva vo svete klesla o 8,4 percenta a emisie CO2 boli nižšie o 14,5 percenta.

Na záver už len dodáme informáciu, že celosvetový deň ekologického dlhu sa stanovuje od roku 1970, vtedy pripadol na 29. decembra.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd