Od zajtra opäť slnečno. Cez týždeň sa pridajú BÚRKY

Ľubomír Franko

Zaujímavá situácia nastala počas dnešného dňa v oblasti Maďarska a nášho územia. Zatiaľ čo u nás je oblačno až zamračené, okolité krajiny sa tešia z jasného počasia. 

Nasledujúce dni budú aj u nás slnečné, no neskôr sa pridajú aj prehánky a búrky. Dnes však ešte zostane oblačno a ojedinele s prehánkami.

Zatiaľ čo v okolitých krajinách je jasno až polojasno, na Slovensku je prevažne oblačno. Dôvodom je tlaková níž vo vyšších vrstvách ovzdušia, ktorá sa presunula z oblasti Jadranu nad Maďarsko a presúvať sa bude ďalej na sever. Postupne sa pod vplyvom tejto tlakovej níže môžu aj na našom území vyskytnúť prehánky či slabý dážď.

Tlaková níž však okrem oblačnosti a zrážok opäť prinesie teplejšie počasie. Po jej prednej strane sa k nám dostáva teplý a vlhký vzduch z oblasti južného Jadranu, čo je možné pozorovať aj na satelitných snímkach. 

Nasledujúce dni bude prevládať podobné počasie. V oblasti severného Jadranu budú vznikať tlakové níže, ktoré budú postupovať do našej oblasti. Čaká nás tak teplé počasie, s nadpriemernými teplotami, no treba rátať aj s popoludňajšími prehánkami a búrkami, niektoré dni budú aj upršané.

Nedeľa a pondelok by mali byť slnečné. Aj keď zajtra sa spočiatku očakáva stredná a vysoká oblačnosť, popoludní by sa malo postupne na celom území Slovenska vyčasovať. V pondelok už očakávame počas celého dňa prevažne jasné počasie. Maximálne denné teploty vystúpia na +17 až +23°C, ojedinele aj viac. 

Zmena nastane v utorok, kedy sa očakávajú zrážky na mnohých miestach, v podobe prehánok alebo občasného dažďa, ojedinele sa však môžu vyskytnúť aj búrky. Na teploty to však veľký vplyv mať nebude. Tie dosiahnu +14 až +20°C.

Aby sa búrka vytvorila, musí sa určitá masa vzduchu prehriať do takej miery, že bude teplejšia ako okolie a začne tak stúpať nahor. Hodnota instability CAPE udáva maximálnu možnú energiu, ktorá sa môže v rámci vystupujúcej bubliny vzduchu uvoľniť. Indikuje tak určitú mieru nestabilného zvrstvenia. Z pravidla platí, že čím je vyšší CAPE, tým bude prebiehať intenzívnejšia konvekcia, čiže tvorba búrkovej, kopovitej oblačnosti. Nie je presne uvedené, aká musí byť hodnota CAPE aby sa búrka vytvorila. V našom prostredí sa však za malú instabilitu môžu považovať hodnoty pod 500 J/kg, strednú instabilitu hodnoty od 500 do 1500 J/kg a vysokú instabilitu 1500 a viac J/kg. 

V druhej polovici týždňa opäť očakávame prechod k slnečnému počasiu, no vyskytovať sa zrejme budú už aj popoludňajšie búrky. Záver pracovného týždňa je ale ešte ďaleko a predpoveď sa preto môže zmeniť. Teploty by však mali zostať teplotne nadpriemerné. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd