Od západu sa nad Slovensko nasúva výdatný dážď. Búrky sú zatiaľ slabšie.

Peter Minárik

V týchto chvíľach sa nad naše územie nasúva studený front so zrážkami, ktoré už počas nadchádzajúcich desiatok minút postupne prejdú do výdatnejšieho charakteru. Pršať prestane až v piatok večer.

Studený front, ktorý prinesie toľko avizovanú zmenu sa práve v týchto chvíľach nachádza nad oblasťou strednej Európy. Prináša dážď a búrky do oblasti Rakúska, Česka a Poľska.

Prvé búrky sa už vyskytli aj na našom území, ale neboli silné a neboli ani sprevádzané nebezpečnými sprievodnými javmi. Čo je najdôležitejšie je dážď, ktorý práve v týchto chvíľach prichádza nad naše územie.

Udrelo len zopár bleskov

Búrky, ktoré sa vyskytujú sú zatiaľ pomerne slabšieho charakteru. Zopár búrok sa vyskytlo v Nemecku, v Česku, či v Rakúsku. Najvýraznejšia búrková činnosť sa vyskytla na juhu Poľska, kde priniesla tisícky bleskov a práve v týchto chvíľach tu búrky ustávajú.

očakávané zrážkové úhrny, zdroj: blesky.bourky.cz
očakávané zrážkové úhrny, zdroj: blesky.bourky.cz

Naše územie zasiahli tieto poľské búrky len čiastočne a zopár bleskov priniesli do okresov Kežmarok a Stará Ľubovňa. Slabšia búrka sa vyskytla aj na Kysuciach.

Celkovo na našom území udrelo k 21:00 okolo 170 bleskov, pričom ďalšie sa môžu vyskytnúť aj v noci. Pôjde o vnorené búrky v zrážkovom poli, ktoré sa začína nasúvať nad naše územie práve v týchto chvíľach.

V noci a v piatok výdatnejší dážď

Počas nadchádzajúcej noci sa nad naše územie z oblasti Álp nasunie výrazné zrážkové pole. Začne sa tak diať okolo polnoci.

Postupne sa toto zrážkové pole bude rozširovať a do rána bude pršať už na mnohých miestach západného a stredného Slovenska. Dopoludnia dorazia zrážky aj nad východné Slovensko.