Odlesňovanie Amazonského pralesa sa zrýchľuje. Za jún nabralo rekordné čísla

Veronika Sádovská

Odlesňovanie naberá na obrátkach. Už štvrtý mesiac po sebe zmizlo nelegálne rekordné množstvo vzácneho pralesa.

Brazílsky Národný inštitút pre výskum vesmíru (INPE) zverejnil najnovšie čísla za jún. Podľa nich ubudlo za jeden mesiac z Amazonského pralesa až 1 062 kilometrov. To je už štvrtý mesiac po sebe s takýmto rekordným číslom.

Len pre porovnanie v júni 2020 zmizlo z pralesa 1 043 km. Merať rozsah odlesňovania začali v roku 2015 a od tejto doby je toto najnovšie júnové číslo najväčšie, aké bolo namerané.

V prvom štvrťroku 2021 bolo odlesnených vyše 3 600 kilometrov pralesa. Čo je nárast oproti tomu istému obdobiu v minulom roku o 17%. 

Ochrane Amazonského pralesa nepomáha ani úradujúci prezident krajiny Jair Bolsonaro, ktorý s obľubou presadzuje komercializáciu pralesov a otvorenie Amazónie pre ťažbu dreva a poľnohospodárstvo. 

Práve odlesnené plochy slúžia ako poľnohospodárska pôda pre pestovanie plodín a ich vývoz do celého sveta. Avšak poľnohospodári často odlesňujú na čierno vypaľovaním lesa. 

Aj súčasné obdobie pandémie oslabilo ochranu Amazónie. Veľkým problémom bolo to, že mnohí ochranári a pracovníci, ktorí sa starali o bezpečnosť a dohliadali na pytliakov či nelegálny výrub a vypaľovanie zostali chorí a tak sa stráženie tohto vzácneho miesta pre naša planétu stalo obtiažnejším.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd