Odmäk sa zvýrazní a sneh sa úplne roztopí. Ochladí sa najskôr o týždeň

Peter Minárik
Nasledujúce dni prinesú teplotne nadpriemerné počasie. Ortuť teplomera sa postupne môže dostať až na +10°C.

Index Severoatlantickej oscilácie rastie a v nasledujúcich dňoch dosiahne až 4 kladné body. V ľudovejšom slova zmysle: nad Azormi a juhozápadnou Európou sa zvýrazňuje tlaková výš a naopak nad oblasťou Islandu sa nachádza komplex tlakových níži. Od západu k nám tak z Atlantiku bude prúdiť teplý vzduch a to ešte niekoľko dní. Oteplenie sa bude stupňovať a vyvrcholiť by malo na začiatku februára, kedy je tu možnosť, že teploty sa na našom území môžu dostať až k rekordným +15°C.

Takéto vysoké teploty sa síce najpravdepodobnejšie vyskytnú na západnom Slovensku, ale výrazne nad nulou bude v nasledujúcich dňoch aj na zvyšku územia. K otepleniu sa pridá dážď, a tak to snehová pokrývka nevydrží a v nasledujúcich dňoch sa roztopí. Udržať by sa mala len na horách.

Pribúdať by mala až v druhej polovici budúceho týždňa, kedy sa opäť ochladí:

Obr. 1. Očakávaná výška snehovej pokrývky na nasledujúce dni

Počas nasledujúcich dvoch dní by na našom území malo prevládať prevažne oblačné až zamračené počasie s dennými teplotami od +2 do +8°C. Teplejšie bude na západe, kde sa teploty môžu vyšplhať až k +10°C.

Počas noci na piatok k nám postúpi studený front, ktorý prinesie na mnohé miesta nášho územia dážď. Snežiť by malo od výšky 1500 a postupne už od 900 metrov. Ochladí sa však len minimálne na sobotňajších +1 až +7°C.

V nedeľu sa treba pripraviť na výraznejšie zrážky na celom našom území a kvapalné budú aj na našich horách.

Začiatok nového týždňa a v prvý deň nového mesiaca sa na našom území výrazne oteplí. Denné teploty môžu vystreliť až k +15°C. No teplý vzduch by mal v prvej polovici budúceho týždňa vrcholiť a v druhej polovici týždňa by sa malo ochladzovať, čo by malo súvisieť s prepadom studeného vzduchu nad našu oblasť.

ANIMÁCIA: Očakávané prúdenie v hladine 850 hPa počas nasledujúcich dní

Počasie tak dá poriadne zabrať. Teploty najskôr vystrelia k mimoriadne teplým hodnotám okolo +15°C a následne by sa malo výrazne ochladiť. Ak sa predpovede naplnia, tak sa v druhej polovici budúceho týždňa môžete tešiť na ďalšiu dávku snehu aj v nižších polohách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Zamračené
15 °C / -1 °C
Vojtech
Zajtra
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Štvrtok
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd