Odpadu vo vesmíre narastá. ISS sa musela vyhnúť úlomkom z ruského satelitu

Veronika Sádovská

Množstvo odpadu enormne narastá aj vo vesmíre. Najnovšie sa stanica ISS musela vyhnúť mračnu úlomkov z ruského satelitu.

Čo sa stane so satelitom, ktorý vo vesmíre vypovie svoju funkciu? Mysleli ste si, že ho astronauti znova privezú na Zem a zlikvidujú? Omyl. Takýto „výlet“ by bol poriadne drahý, takže rôzne úlomky satelitov či vesmírnych staníc ostávajú, jednoducho, lietať vo vesmíre.

A to začína robiť poriadne problémy, pretože takéhoto odpadu je už veľmi veľa. Najnovšie úlomky ruského satelitu mohli ohroziť medzinárodnú vesmírnu stanicu ISS.

Na niekoľko minút spustili motory

Ako uviedli predstavitelia NASA v tlačovej správe, Medzinárodná vesmírna stanica (ISS) spustila riadiace motory na päť minút a päť sekúnd, aby sa vzdialila od blížiaceho sa fragmentu ruského satelitu Kosmos 1408.

Ten 15. novembra 2021 Rusi zničili, pretože ho už nepoužívali, čo viedlo k vytvoreniu mraku s viac ako 1500 kusmi trosiek.

Odpadu vo vesmíre pribúda

Podobný manéver musela ISS vykonať len relatívne nedávno − v júni. Americká vesmírna agentúra pravidelne varuje pred vzostupom množstva odpadu vo vesmíre.

Už v roku 2021 oznámila, že na našej obežnej dráhe sa nachádza 26 000 úlomkov, ktoré by mohli satelity úplne zničiť, a asi pol milióna, ktoré ich môžu poškodiť.

Len pre ilustráciu, aj úlomok o veľkosti zrnka soli dokáže prepichnúť skafander astronauta, a teda je veľmi nebezpečný. Takýchto úlomkov máme asi 100 miliónov na našej obežnej dráhe.

Dobrou správou je, že niektoré výskumné tímy sa už začali zaoberať „zberačmi“ vesmírneho odpadu. Zatiaľ však dokážu zachytiť len tie najväčšie kúsky.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
10 °C / 2 °C
Juraj
Zajtra
Prehánky
12 °C / 0 °C
Marek
Piatok
Občasný dážď
17 °C / -1 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Polooblačno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Polooblačno
25 °C / 5 °C
Lea
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd