Ohňostroj v Ríme neprežilo stovky vtákov. Mŕtve spadli rovno na ulicu

Dominik Cenkner

Novoročné oslavy si množstvo ľudí ešte stále nevie predstaviť bez ohňostrojov. Obyvatelia v Ríme boli svedkami smutnej udalosti, kedy po ohňostroji uhynulo stovky vtákov.

O tom, že ohňostroje a petardy škodia ako ľuďom, tak zvieratám aj životnému prostrediu, sa hovorí najmä v závere roka. Aj na našom webe sme vám o tom priniesli článok.

Tým, ktorí stoja na strane proti ohňostrojom, dávajú za pravdu aj odborníci. Nejde len o to, že sa pri odpaľovaní petárd zraní množstvo ľudí, ale pár minút zábavy prinesie viac škôd ako úžitku.

Stačilo si len na Nový rok pozrieť údaje o kvalite ovzdušia. Množstvo slovenských miest uvádzalo zhoršenú až zlú kvalitu, pod ktorú sa podpísali aj ohňostroje.

Oveľa horšiu a smutnejšiu skúsenosť zažili obyvatelia Ríma. Stovky vtákov tam uhynulo po tom, čo na Silvestra ľudia odpálili veľké množstvo zábavnej pyrotechniky.

Aby toho nebolo málo, mŕtve telá popadali priamo do ulíc.

Najviac ich bolo v okolí hlavnej rímskej železničnej stanice. Ide o lokalitu, kde hniezdi veľa vtákov.

Aktivisti hovoria, že ide o masaker. „Zomreli od strachu, alebo po vzájomnom náraze, alebo náraze do okien či elektrického vedenia. Príčinou mohol byť aj infarkt,“ uviedla jedna z aktivistiek, Loredana Digliová.

K veľkému úhynu vtákov, prevažne škorcov, došlo aj napriek tomu, že samospráva zakázala odpaľovanie pyrotechniky a navyše po 22. hodine platil aj zákaz vychádzania.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -1 °C
Valér
Zajtra
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Sobota
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd