Ohrozuje nás sucho a situácia sa ešte zhorší

Peter Minárik

Takmer celé naše územie trápi sucho. To už za sebou zanechá dopady na naše poľnohospodárstvo. Poľnohospodári musia čakať slabšiu úrodu.

Počasie prináša doslova extrémy. Apríl 2018 skončil na našom území historicky najteplejší. Priemerná teplota na našom území prekonala doteraz všetky zaznamenané priemerné aprílové teploty od začiatku meteorologických meraní a vysoké teploty so sebou obvykle prinášajú aj sucho. 

Dážď je na začiatku vegetačnej sezóny pre poľnohospodárov veľmi potrebný. Uplynulé dni síce priniesli do oblasti stredného Slovenska búrky, no krátkodobé, intenzívne zrážky pôde skôr neprospievajú a tieto nestíha pôda absorbovať. Zišiel by sa výraznejší dážď, ktorý sa však zatiaľ neočakáva. Sucho sa tak bude prehlbovať.

Na väčšine klimatologických staníc panuje tohtoročný deficit zrážok. Mimoriadne zaujímavý je pohľad na sever Slovenska. V Oravskej Lesnej spadlo tento rok len okolo 150 mm zrážok, pričom priemer k aktuálnemu dňu je takmer 300 mm. 

O prevládajúcom suchu hovorí aj stav z našej najvyššej zrážkomernej stanice. Na Lomnickom  štíte spadlo len okolo 400 mm zrážok a aktuálne je tu zrážkový deficit viac ako 280 mm.

Nedostatok zrážok sa prejaví aj nasledujúce dni. Sucho so sebou prináša aj riziko požiarov o čom sme sa presvedčili vo štvrtok v Tatrách, kedy horelo v najvyššom stupni ochrany. Index požiarneho nebezpečenstva bude aj počas víkendu veľmi vysoký.

V prírode si tak dávajte veľký pozor a cigaretu si nechajte radšej na doma. Neodporúča sa ani zakladanie ohňa. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd