Okolo Zeme dnes preletí asteroid. Bude bližšie ako satelity

Veronika Salayová

Asteroid s názvom 2020 SW tesne minie našu Zem. Nad našimi hlavami preletí dnes okolo poludnia.

O niekoľko desiatok minút preletí okolo našej Zeme asteroid, ktorý dosahuje veľkosť menšieho autobusu či dodávky. K našej planéte sa dostane relatívne veľmi blízko, dokonca bližšie, než sú vzdialené niektoré satelity. 

Asteroid 2020 SW bude od nás vzdialený menej ako 21 000 kilometrov, informuje NASA. Dosahuje veľkosť päť až desať metrov.

Objekt objavili iba pred pár dňami, a to 18. septembra. NASA vypočítala trajektórii tohto asteroidu a vylúčila akúkoľvek šancu na zrážku so Zemou. 

NASA uviedla, že najbližšie k našej planéte bude dnes a potom bude pokračovať po svojej trajektórii okolo slnečnej sústavy. K Zemi sa opäť priblíži až v roku 2041, ale vtedy preletí vo väčšej vzdialenosti. 

Nepredpokladá sa, že tento asteroid zasiahne Zem. V prípade, ak by k tomu teoreticky došlo, tak by explodoval v našej atmosfére. 

„Existuje veľké množstvo maličkých asteroidov, ako je tento, a niekoľko z nich sa k našej planéte priblíži pomerne veľmi blízko, a to aj niekoľkokrát ročne,“ uviedol Paul Chodas, riaditeľ Centra pre štúdie objektov v blízkosti Zeme (CNEOS) v NASA.

To, že tento asteroid objavili len pred pár dňami, odborníci vysvetľujú tak, že môže za to ich menšia veľkosť a nižší jas. To sťažuje ich viditeľnosť a sú pozorované až vtedy, keď sú už blízko.

„Detekčné schopnosti prieskumov asteroidov NASA sa neustále zlepšujú a teraz už vieme nájsť asteroidy tejto veľkosti pár dní pred tým, ako sa priblížia k našej planéte,“ uviedol Chodas.

 
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
11 °C / -5 °C
Jozef
Zajtra
Skoro jasno
14 °C / -6 °C
Víťazoslav
Štvrtok
Občasný dážď
16 °C / -2 °C
Blahoslav
Piatok
Zamračené
14 °C / 2 °C
Beňadik
Sobota
Občasný dážď
14 °C / 2 °C
Adrián
Nedeľa
Dážď
11 °C / 2 °C
Gabriel
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd