ONLINE: Prvý komerčný let SpaceX bude možné pozorovať aj na Slovensku

Ľubomír Franko

Počas dnešného večera sa z Keneddyho vesmírneho strediska v USA na Myse Kanaveral vydajú do vesmíru dvaja americkí astronauti. Ich let budeme môcť pozorovať aj z územia Slovenska.

Dnes o 22:53 nášho času sa očakáva z amerického Mysu Canaveral štart rakety Crew Dragon Demo-2 od spoločnosti SpaceX. Tá bude mať za úlohu vyniesť dvoch amerických astronautov na Medzinárodnú vesmírnu stanicu.

Viac o tomto lete sa dozviete v našom predchádzajúcom článku, v tomto sa budeme venovať možnostiam pozorovania rakety z územia Slovenska.

O 22:53 hod. sa očakáva štart rakety, ktorá by mala prejsť postupne viacerými fázami. Očakáva sa, že približne za 15 až 20 minút po štarte by sa mala raketa dostať nad Európu.

Očakávané časy preletu a trajektória rakety Crew Dragon Demo-2. Časy sú uvádzané v UTC, musíme si k tomu teda pripočítať 2 hodiny, zdroj:
Očakávané časy preletu a trajektória rakety Crew Dragon Demo-2. Časy sú uvádzané v UTC, musíme si k tomu teda pripočítať 2 hodiny, zdroj:

Raketa bude v dostatočnej výške a zospodu ju bude stále ožarovať slnečné svetlo. Bude ju tak možné pozorovať voľným okom, a to aj z územia Slovenska.

V prípade, že štart sa uskutoční v plánovanom termíne, budeme mať možnosť pozorovať Crew Dragon Demo-2 nad južným obzorom približne od 22:55 hod. Postupne by raketa mala preletieť ponad južný obzor v priebehu asi piatich minút.

Raketa sa bude na oblohe javiť ako jasná hviezda, s jasnosťou dostatočnou na pozorovanie voľným okom. Na amatérske pozorovanie je ale lepšie použiť jednoduchý ďalekohľad. 

AKTUÁLNE: Štart SpaceX zrušili pre zhoršujúce sa počasie a tvoriace sa búrky. Viac v ďalšom článku.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd