Orkán Herwert priniesol extrémny vietor. Teraz nás čaká ochladenie

Peter Minárik
Máme za sebou poriadne búrlivú nedeľu. V mnohých štátoch strednej Európy varovali meteorológovia pred extrémnym vetrom. Predpovede sa naplnili.

Orkán Herwert sa stáva minulosťou. Počas včerajšieho dňa zasiahol mnohé oblasti západnej časti strednej Európy. Najvyšší 3. výstražný stupeň platil pred silným vetrom v Nemecku, v Poľsku, v Českej republike, v Rakúsku, na Slovensku aj v Maďarsku.

Problémy s vetrom boli v týchto krajinách podobné. Popadané stromy poškodili elektrické vedenia, následkom čoho zostalo množstvo obyvateľov bez prúdu a mnoho stromov zablokovali železničnú aj cestnú dopravu. Miliónové škody sú aj na poškodených strechách.

Orkán si vyžiadal 4 obete. Dve sú hlásené z Poľska a dve zo susednej Českej republiky. 

Česká republika

Vietor, ktorý potrápil Česko bol v niektorých oblastiach ničivejší a silnejší ako orkán Kyrill. Bez elektriny zostalo viac než 170 000 domácností a hasiči mali stovky výjazdov.

Najsilnejší vietor bol zaznamenaný na českej Snežke o sile 183,6 km/h a na Louční búde 181,8 km/h. 

V nižších polohách fúkalo najsilnejšie v Ústí nad Labem, kde náraz vetra dosiahol 131,4 km/h.

Rakúsko

Najvýraznejšie problémy zaznamenali Rakúšania v centrálnej a vo východnej časti krajiny. Najsilnejší náraz zaznamenali na vrchu Fuerkogel, v nadmorskej výške 1618 m n.m., kde nárazy dosiahli 178,9 km/h. 

Z nižších polôh fúkalo v oblasti Buchbergu, kde zaznamenali náraz o sile 147,2 km/h a v Enns, kde namerali rovných 140 km/h. V oblasti Neziderského jazera dosahovali poryvy vetra rýchlosť 110 km/h a takto nebezpečne to tam vyzeralo:

Nemecko

Aj Nemecko potrápilo množstvo popadaných stromov. Pobrežné oblasti však trápila aj vzrastajúca hladina Severného mora. Tá stúpla o 2 až 4 metre a zaplavila tak pobrežné oblasti. Najsilnejší náraz zaznamenali na Fichtelbergu v Krušných horách, kde vietor dosiahol nárazy 180 km/h.

Slovensko

Z oficiálnych meteorologických staníc v správe SHMÚ je doterajšie maximum z Chopku na úrovni 162 km/h a z Nitry, kde náraz vetra dosiahol 126 km/h.

Stanica Horskej záchrannej služby však na Sliezskom dome namerala náraz vetra o 15:50 na úrovni 176 km/h. Na Sandbergu pri Devínskej Novej Vsi namerali merania náraz vetra so silou 139 km/h. 

 

Po vetre dorazí ochladenie

Dnes sa vietor už upokojí. No po zadnej strane tlakovej níže so stredom nad Pobaltím k nám bude prúdiť studený, pôvodom arktický vzduch. Sneženie tak dnes na severe bude pokračovať a pred nami je mrazivá noc, pri ktorej na väčšine územia poklesnú teploty pod bod mrazu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd