Orkán Xaver trápi Európu. Zoslabne až v priebehu večera

Peter Minárik
Stred tlakovej níže Xaver v priebehu dnešného dňa postúpi nad Baltské more. V Európe však bude naďalej vyčíňať.
Po orkáne Christian, ktorý Európu poriadne vytrápil na konci októbra sa dohnal ďalší orkán, ktorý dostal meno Xaver. Ten si vyžiadal množstvo materiálnych škôd a zatiaľ 4 obete.. Je omnoho výraznejší ako posledný orkán Christian.

V priebehu stredy začal orkán vyčíňať v Nórsku a na Islande. Ľudí však trápil predovšetkým snežením a silným vetrom. V priebehu noci na štvrtok sa silný vietor dostal aj na Britské ostrovy. Vietor vytrápil najmä Škótsko a východné pobrežie. V Škótsku zaznamenali najsilnejšie poryvy vetra v meste Iverness na úrovni 228 km/h, čo na porovnanie je hodnota prislúchajúca hurikánu 4. kategórie. Rekord však nebol prekonaný. Ten drží škótske mesto Fraserburgh z roku 1989, kedy tu zaznamenali poryv vetra s rýchlosťou rovných 230 km/h. Zhurba 100 000 ľudí zostalo bez dodávok elektrickej energie. Úrady museli evakuovať vlakovú stanicu v Glasgowe po tom, čo silný vietor porozbíjal sklenenú strechu stanice. Vlaková doprava bola na viacerých miestach prerušená a úplne zastavená bola trajektová doprava na Britských ostrovoch. Na pobreží úrady úplne evakuovali obce Norfolk, Essex, Kent a Flintshire pre riziko záplav.

V priebehu dňa začal orkán Xaver úradovať aj v Belgicku, v Holandsku a v Nemecku.
Na severe Holandska úplne zastavili vlakovú dopravu. Holandsko vôbec po prvý krát muselo na doraz vysunúť svoje mohutné protipovodňové hrádze, ktoré dostavali v roku 2007 a majú ochrániť obyvateľov. Hladina Severného mora vplyvom vetra a prílivu sa totiž zdvihla až o viac ako 6 metrov oproti bežnej hladine, a tak by hrozilo vydutie riek a rozsiahle oblasti Holandska by boli zaplavené.

Obrovské problémy postihli aj Nemecko. Vlaková doprava na severe v okolí Hamburgu a Hanoveru bola paralyzovaná. Na severe Nemecka taktiež v dôsledku silných poryvov vetra bolo zrušených niekoľko stoviek letov, nakoľko lietadlá mali obrovské problémy s pristávaním. Podvečer sa z Holanska nad Nemecko nasunul studený front, ktorý priniesol pomerne intenzívne búrky vďaka čomu sa situácia začala zhoršovať. Severný vietor začal vytláčat vodu zo Severného mora do riek, ktoré vtekajú do Severného mora. Najväčšie problémy sú v Hamburgu, kde Labe začalo stúpať až o niekoľko metrov. Večer už bola kompletne zaplavená miestna rybárska tržnica a v neskorších večerných hodinách začala voda zaplavovať aj ďalšie časti mesta. Najsilnejšie poryvy vetra zaznamenali v Nemecku na úrovni 185 km/h.

Orkán si zatiaľ vyžiadal 4 obete. Ďalší ľudia sú však nezvestní. V priebehu dnešného dňa sa v Holandsku, v Belgicku a v Nemecku začne situáciu upokojovať. Problémy však teraz čakajú oblasti okolo Baltského mora a to najmä Poľsko a Švédsko.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd