Ortuť teplomera pôjde až k +30°C. Teploty budú lámať rekordy

Peter Minárik
Po nie príliš vydarenom víkende nás čaká prvá vlna horúceho počasia tento rok. Teploty si to zamieria až k tropickej hranici +30°C.
Víkend nepatril k tým najteplejším májovým dňom. Teploty sa udržiavali pod hranicou +20°C a najteplejšie bolo na východ v Milhostove, kde sa teplota dostala v nedeľu na +20,4°C. Už dnes však do našej oblasti začne prúdiť teplý vzduch až z Afriky a ten sa postará o prvú vlnu horúčav v Európe.
 
Vlhké a teplé dni pred nami
Slnečné počasie nasledujúce dni neprinesú, pretože v priebehu dnešného dňa začne cez naše územie postupovať teplý front. Práve za ním začne po zadnej strane tlakovej výše, ktorej stred sa bude nachádzať nad Čiernym morom prúdiť do Európy teplý vzduch až z ďalekej Afriky.
 
Pondelok a utorok bude na našom území v znamení oblačného počasia s prehánkami, prípadne aj s možnými búrkami. Teploty pôjdu pomaly nahor. V pondelok sa maximálna teplota dostane na juhozápade k +25°C, ale v utorok môže na západe a juhu Slovenska vystúpiť teplota až k +30°C.
 
V stredu prílev teplého vzduchu vyvrcholí a v priebehu dňa začne počasie ovplvňovať studený front, ktorý prinesie zrážky a aj búrky. Za ním sa postupne začne od severozápadu ochladzovať.

V Európe budú padať teplotné rekordy
Ešte teplejšie však bude v štátoch ležiacich južne od nášho územia. V oblasti Balkánu sa teploty dostanú až nad hranicu +30°C a na juhu Talianska až k +35°C. Na Sicílii sa dokonca očakávajú v stredu teploty, ktoré sa môžu priblížiť k hranici +40°C.
 
Viaceré štáty preto nasledujúci týždeň očakávajú pokorenie denných rekordov. Rekordy môžu byť zlomené aj na vybraných staniciach nášho územia. Vývoj teplôt v Európy nájdete TU
Do svojich skríň preto pripravte oblečenie s krátkym strihom.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd