Otepľovanie planéty ohrozuje konanie zimných olympijských hier

Veronika Sádovská

Štúdia ukazuje, že iba jedno z 21 predchádzajúcich miest by v budúcnosti mohlo spoľahlivo hostiť hry. Stane sa tak vtedy, ak budú vypúšťané emisie v rovnakej miere ako teraz.

Rastúce teploty spôsobené eskalujúcou klimatickou krízou podľa štúdie znamenajú, že v nasledujúcich rokoch bude mať Olympijský výbor problém nájsť hostiteľské mestá s dostatkom snehu a ľadu.

Iba jedno z 21 predchádzajúcich miest zimných olympijských hier by v budúcnosti mohlo spoľahlivo hostiť toto podujatie, ak globálne emisie skleníkových plynov zostanú v súčasnom trende ich vypúšťania.

Zistenia prichádzajú v čase, keď sa špičkoví svetoví športovci zimných športov pripravujú na súťaž na umelom snehu na februárových hrách v Pekingu. Štúdia ukazuje, že mestá ako Vancouver, Turín a Pchjongjang sa môžu do konca storočia stať nevhodnými miestami pre zimnú olympiádu.

V Alpách, ktoré boli domovom mnohých zimných olympijských hier vrátane prvej v roku 1924, by aj napriek dramatickému zníženiu emisií skleníkových plynov zostalo do polovice storočia spoľahlivým hostiteľom hier iba miesto Albertville vo výške 2 100 metrov nad morom.

Výskumníci z University of Waterloo použili prieskum, ktorého sa zúčastnilo 339 športovcov a trénerov na elitnej úrovni, aby navrhli štyri klimatické ukazovatele, ktoré predpovedajú spravodlivé a bezpečné podmienky pre športové súťaže na snehu: neprijateľne vysoké alebo nízke teploty, dážď, mokrý sneh a slabé snehové pokrytie.

Zistili, že frekvencia nebezpečných podmienok sa za posledných 50 rokov zvýšila na miestach, kde sa predtým konali zimné olympijské hry a tento trend bude pravdepodobne pokračovať.

Vplyv zlých podmienok ilustroval januárový Svetový pohár v alpskom lyžovaní v Záhrebe. Nedostatok snehu a vysoké teploty prinútili organizátorov zrušiť preteky v slalome mužov už po 19 pretekároch, no až vtedy, keď francúzsky bronzový olympijský medailista Victor Muffat-Jeandet havaroval a zranil si členok.

Podobne zlé podmienky na ženskom slalome mali poskytnúť významnú výhodu tým, ktorí štartovali ako prvé, pretože stav trate sa zhoršoval s každou pretekárkou. Preteky vyhrala prvá štartujúca Petra Vlhová a preteky dokončilo len 22 zo 60 pretekárok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd