Ozonóvá diera nad južným pólom je teraz väčšia ako celá Antarktída

Veronika Salayová

Ozónová diera nad južným pólom sa v poslednom týždni výrazne zväčšila a je dokonca väčšia než rozloha Antarktídy. 

Ozónová diera nad južným pólom sa v poslednom týždni zväčšila a teraz je väčšia ako 75 % ozónových dier v tejto fáze sezóny od roku 1979. Oznámila to Služba CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service), ktorá monitoruje oblasť Antarktídy.

Tohtoročná ozónová diera nad južným pólom podľa CAMS dosiahla väčšiu veľkosť, ako je rozloha Antarktídy. 

Ozónová diera je väčšia, než je obvyklé

Vincent-Henri Peuch, riaditeľ služby CAMS uviedol, že ozónová diera sa na začiatku sezóny vyvíjala podľa očakávania, ale neskôr sa výrazne rozrástla.

Predpovede ukazujú, že tohtoročná ozónová diera sa vyvinula do rozmerov väčších, ako je obvyklé. Vír je podľa jeho slov pomerne stabilný a teploty v stratosfére sú ešte nižšie ako vlani.

Aktuálne zistenia nie sú podľa Peucha zatiaľ znepokojujúce. Upozornil však, že výrazne pripomína minuloročnú ozónovú dieru, ktorá bola jednou z najhlbších a najdlhšie trvajúcich od začiatku meraní v roku 1979.

Tento stav budú naďalej pozorne monitorovať. Peuch navyše zdôraznil, že si v tejto súvislosti treba všímať aj dôsledky klimatickej zmeny.

Úbytok ozónu sa spomalí

Počas jarného obdobia na južnej pologuli, teda od augusta do októbra, sa nad Antarktídou každoročne vytvára ozónová diera, ktorá chráni povrch Zeme pred škodlivými ultrafialovými lúčmi.

Koncom jari na južnej pologuli začnú teploty vysoko vo stratosfére stúpať a úbytok ozónu sa spomalí. Do decembra sa úroveň ozónu zvyčajne vráti k normálu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd