Pád lanovky v Česku: Väčšej katastrofe zabránilo zabezpečenie, ktoré nedávno v Alpách zlyhalo

Peter Minárik

V susednej Českej republike dnes došlo k tragédii po tom, čo sa zrútila jedna z dvoch kabín lanovej dráhy, ktorá premáva z Liberca na vrchol Ještěd. Väčšiemu nešťastiu však zabránila záchranná brzda.

Dnes krátko po 13:30 došlo v susednej Českej republike k tragédii. Počas jazdy číslo 21 spadla jedna z dvoch kabín lanovej dráhy Liberec-Ještěd. Pri nešťastí zahynul sprievodca, ktorý sa v tom čase viezol v kabíne číslo 2.

Ako vyplýva z priebežných šetrení, tak mohlo dôjsť k oveľa väčšiemu nešťastiu, keby sa odtrhla kabínka, ktorá v tom čase smerovala zdola nahor a kde sa viezlo až 14 ľudí.

K zrúteniu došlo krátko po štarte

Kabínka lanovej dráhy sa zrútila krátko po začiatku jazdy z výšky zhruba 30 metrov pri prvej podpere lanovky. Kabína smerovala zhora nadol.

V kabínke sa viezol sám strojvedúci, ktorý po páde v zdemolovanej kabínke zahynul. Ďalší cestujúci, ktorí sa viezli súčasne zdola nahor utrpeli len šok a všetkých sa podarilo evakuovať.

Čo je presnou príčinou tragédie ukáže až vyšetrovanie, no predbežné správy ukazujú, že v kabínke, ktorá bola naplnená ľuďmi a kde sa nikomu nič nestalo tragédii zabránil záchranný mechanizmus.

Záchrana, ktorá v Alpách zlyhala

Na konci mája došlo v talianskych Alpách k tragédii po tom, čo došlo na podobnej lanovej dráhe k poruche. Kabína sa začala nekontrolovateľne rútiť smerom nadol a nakoniec spadla, pričom v kabíne zahynulo 13 ľudí, ďalší zranený zomrel po prevoze do nemocnice.

Vyšetrovanie ukázalo, že zlyhalo zabezpečovacie zariadenie, ktoré malo zabrániť tragédii. S ním však bolo manipulované, nakoľko bolo často poruchové. Z tragédie obvinili niekoľko osôb.

Presne toto isté zabezpečovacie zariadenie, ktoré v máji v Alpách zlyhalo dnes zachránilo životy turistom v Česku. Kabína číslo 1 sa síce zosunula nižšie, čo vystrašilo ľudí v kabíne, no následne zostala visieť na lanách vo výške zhruba 15 metrov a to práve vďaka zásahu zabezpečovacieho zariadenia. Hasiči následne ľudí evakuovali do bezpečia.

Tragédia v posledný deň jazdy lanovky

K tragickej udalosti došlo zhodou okolnosti v posledný deň prevádzky lanovky. Od zajtra bola plánovaná údržba, kde kabíny mali ísť na pravidelnú opravu/kontrolu, čiže odmontovanie a skontrolovanie ich závesov a behúňov, defektoskopiu, výmena prípadných chybných dielov, skrátenie ťažného a príťažného lana.

Kabínková lanovka na Ještěd je v prevádzke viac ako 80 rokov a prešla niekoľkými modernizáciami. Ročne prepraví okolo 210 tisíc cestujúcich.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Zajtra
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Štvrtok
Občasný dážď
14 °C / -3 °C
Marek
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd