Padol celosvetový teplotný rekord. V Pakistane vystúpila teplota na +51 °C

Veronika Salayová

Dnes padol celosvetový teplotný rekord tohto roka, keď sa v Pakistane vyšplhala teplota na extrémnych +51 °C. 

Počas včerajšieho dňa vystúpila teplota v Pakistane na rovných +50 °C a dnes dokonca o jeden stupeň vyššie. V meste Jacobabad dnes vystúpila teplota na +51 °C. Ide o celosvetovo najvyššiu zaznamenanú teplotu tohto roka. 

Toto pakistanské mesto je jedným z najteplejších miest na Zemi, pričom letné teploty pravidelne stúpajú na priemernú teplotu 37 °C.

Zároveň ide o miesto, ktoré je označované ako jedno z najzraniteľnejších miest na svete voči globálnemu otepľovaniu.

Pakistan spolu s Indiou už niekoľko týždňov sužuje nadpriemerne teplé počasie. Vo štvrtok napríklad dosiahli teploty v indickej provincii Rádžasthán +48,1 °C.

Bude pšenica nedostatkový tovar?

Vlna horúčav, ktoré Indiu a Pakistan zasiahli posledné dva mesiace sa odrazila aj v poľnohospodárstve. Tohtoročná úroda bude výrazne slabšia kvôli dlho trvajúcej vlne horúčav.

India, ktorá je druhým najväčším producentom pšenice na svete, v sobotu uviedla, že zakázala s okamžitou platnosťou vývoz tejto komodity do zahraničia.

Odborníci sa domnievajú, že postoj Indie povedie k ďalšiemu rastu cien tejto komodity na medzinárodných trhoch. K najväčším svetovým vývozcom pšenice patrí Ukrajina aj Rusko, kde, ako vieme, zúri vojna. 

OSN už niekoľkokrát varovala, že konflikt medzi týmito dvomi krajinami môže výrazne zhoršiť dostupnosť potravín v chudobnejších krajinách.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
23 °C / 2 °C
Miroslav
Zajtra
Jasno
25 °C / 6 °C
Vieroslava
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Benjamín
Pondelok
Skoro jasno, prehánky
23 °C / 10 °C
Hugo
Utorok
Občasný dážď
15 °C / 4 °C
Zita
Streda
Prehánky
17 °C / 1 °C
Richard
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd