Palau bude prvá krajina so zákazom opaľovacích krémov

Ľubomír Franko
Palau sa stane prvou krajinou na svete, v ktorej zakážu používanie väčšiny opaľovacích krémov škodlivých pre oceánsky život.
Súostrovie Palau, ktoré sa nachádza v Tichom oceáne, sa stane prvou krajinou na svete, ktorá zakáže používanie slnečných krémov škodlivých pre koralové útesy a oceánsky život. Zákaz, ktorý sa dostane do platnosti 1. januára 2020 sa bude vzťahovať na všetky prípravky obsahujúce aspoň jednu z desiatich nebezpečných látok vrátane syntetického UV filtra oxybenzónu.

V prípade zistenia, že nejaká osoba v krajine priváža alebo vyrába dané prípravky, bude mu účtovaná pokuta 1 000 dolárov. V prípade, že si turista do krajiny prinesie opaľovací krém s nebezpečnými látkami, bude mu krém odobratý.

Čo je však dôvodom tohto zákazu? Opaľovacie krémy, ktoré obsahujú aspoň jednu z desiatich nebezpečných látok, negatívne vplývajú na koralové útesy ale aj na oceánsky život vôbec. Látky ako oxybenzón spôsobujú, že koraly začínajú blednúť (umierať) už pri nižších teplotách vody a znižujú ich odolnosť voči klimatickým zmenám. Znečisťujúce látky sa dostávajú do vody kvôli turistom, ktorí natretí opaľovacím krémom často skáču do vody z malých výletných lodí.

Tieto nebezpečné látky obsahuje väčšina krémov známych značiek, preto sa mnoho výrobcov rozhodlo vyrábať nové krémy, ktoré nebudú prírode škodiť. 

Podobný zákaz ohlásil aj americký ostrovný štát Havaj, jeho platnosť však nadobudne až 1. januára 2021. Palau sa tak stane prvou krajinou na svete, kre takýto zákaz bude platiť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd