Paríž dusí smog, obmedzuje dopravu osobnými autami

Peter Minárik
Francúzsko posledný raz nariadilo takéto obmedzenie automobilovej dopravy v roku 1997. Francúzi ho prijali s veľkým odporom.
Motoristi v Paríži sa musia od pondelka pripraviť na radikálnu zmenu. Francúzska vláda zavádza obmedzenie osobnej automobilovej dopravy, aby obmedzila smog, ktorý dusí metropolu už niekoľko dní.

V sobotu večer vláda oznámila, že iba autá a motorky s nepárnym číslom ŠPZ budú môcť vyjsť v pondelok na cesty širšieho Paríža. Ak sa kvalita ovzdušia nezlepší, budú môcť v utorok jazdiť iba autá a motorky s párnym číslom ŠPZ, informovala agentúra DPA. Uviedla, že nariadenie sa nevzťahuje na elektrické a hybridné osobné dopravné prostriedky a autá vezúce najmenej troch ľudí.

Parížska polícia dnes uviedla, že na dodržiavanie nariadenia bude dohliadať okolo 700 policajtov.

Francúzsko posledný raz nariadilo takéto obmedzenie automobilovej dopravy v roku 1997. Francúzi ho prijali s veľkým odporom.

V severnom Francúzsku a častiach juhovýchodu zaznamenávajú už päť dní po sebe škodlivú úroveň znečistenia ovzdušia. Mesto Paríž sa pokúsilo dostať autá z ulíc bezplatným sprístupnením mestskej hromadnej dopravy počas víkendu. Veľmi to však nepomohlo.

Francúzsky premiér Jean-Marc Ayrault povedal, že si uvedomuje problémy, ktoré program alternatívnej jazdy áut prinesie ľuďom dochádzajúcim za prácou. Obhajoval ho však a vyzval motoristov, aby preukázali "ducha zodpovednosti a občianskej uvedomelosti".

"Myslieť si, že systém parížskej verejnej dopravy, ktorý to v špičke ledva zvláda, dokáže absorbovať prílev ľudí, ktorí každý druhý deň nebudú môcť použiť svoje autá, je hlúposť," poznamenal ktosi na webe časopisu Le Nouvel Observateur.
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
12 °C / -3 °C
Jela
Zajtra
Občasný dážď
13 °C / -4 °C
Marcel
Nedeľa
Prehánky
13 °C / -4 °C
Ervín
Pondelok
Prehánky
13 °C / -3 °C
Slavomír
Utorok
Prehánky
12 °C / -3 °C
Vojtech
Streda
Občasný dážď
13 °C / -2 °C
Juraj
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd