AKTUÁLNE: Peru zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 7,2

Veronika Salayová

Zemetrasenie s predbežnou magnitúdou 7,2 zasiahlo vo štvrtok región Tirapata na juhu Peru, informovala americká geologická služba. Zem sa citeľne triasla niekoľko sekúnd, vystrašení ľudia vybehli do ulíc.

Zemetrasenie s predbežnou magnitúdou 7,2 zasiahlo vo štvrtok región Tirapata na juhu Peru, informovala americká geologická služba (USGS).

Americká geologická služba USGS uviedla, že zemetrasenie o 7:02 hod. miestneho času bolo sústredené 13 kilometrov západne až severozápadne od Azangara. Zemetrasenie však bolo dosť hlboké, a to v hĺbke 218 kilometrov pod povrchom.

Epicentrum zemetrasenia bolo v odľahlej oblasti na juhu Peru, kde sa nachádzajú dôležité bane s meďou, keďže Peru je druhým najväčším svetovým producentom medi.

Silné otrasy však pocítili najmä obyvatelia v neďalekej Bolívii.

Zdroj: EMSC
Zdroj: EMSC

Zemetrasenie otriaslo susednými štátmi

Zemetrasenie otriaslo niektorými budovami v La Paz, hlavnom meste susednej Bolívie, odkiaľ vystrašení ľudia utekali do ulíc.

Otrasy bolo podľa správ cítiť aj v peruánskych mestách ako Arequipa, Tacna a Cusco, ako aj v severnom Čile.

Bezprostredne po zemetrasení neboli hlásené žiadne veľké škody na infraštruktúre alebo zranenia či obete. „Doteraz máme informácie, že nedošlo k žiadnym škodám,“ povedal pre miestnu rozhlasovú stanicu RPP Hernando Tavera, výkonný prezident Geofyzikálneho inštitútu Peru IGP.

Americký systém varovania pred cunami zároveň uviedol, že neexistuje žiadne varovanie pred cunami.