Pestovanie ryže na púšti v Emirátoch ? Už čoskoro

Ľubomír Franko

Vedci v Spojených Arabských Emirátoch neprestávajú prekvapovať. Zdá sa, že kde sú peniaze, tam je aj motivácia. Na pobreží tohto púštneho štátu chcú vytvoriť rozsiahle ryžové polia. Ako to chcú dokázať ?

Čínski vedci len prednedávnom vyšľachtili špeciálny druhy ryže. Pomocou génov, ktoré zobrali zo špeciálneho druhu ryže, ktorý rastie len na jednom mieste na Zemi sa im podarilo vytvoriť druh ryže, ktorý dokáže vyrásť v slanej vode. 

Spolu s arabskými šejkmi sa vedci už dohadujú a plánujú výstavbu obrovských ryžových plantáži v prímorských oblastiach Spojených Arabských Emirátov. Tento krok by viedol k dramatickému nárastu dostupného jedla v oblasti.

Vedci chcú najskôr vytvoriť skúšobný projekt - farmu s rozlohou 100 hektárov, na ktorej sa bude pestovať 7500 kg ryže na hektár ročne. Oproti svetovému priemeru 3000 kg na hektár je to podstatný nárast. Pokiaľ bude projekt úspešný, po roku 2020 budú farmy výrazne expandovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd