Piatkové popoludnie prináša na Slovensko búrky. Počítať s nimi treba v priebehu celého víkendu

Dominik Cenkner

V priebehu dnešného dňa vrcholí aktuálna vlna horúčav. Už v dopoludňajších hodinách však na viacerých miestach pribúdala oblačnosť, z ktorej sa aj v týchto chvíľach tvoria búrky.

V ranných hodinách prevládalo na väčšine územia slnečné počasie s len málom oblakov. Predpoludním sa však už situácia začala meniť a oblačnosť pribúdala.

Najskôr sa tak dialo na strednom Slovensku. Postupne sa ale pridáva aj západ a stred krajiny.

Pribúdanie oblačnosti súvisí so zrážkovým polom, ktoré prináša zrážky do oblasti východného Rakúska a nad Moravu. Vhodné sú aj podmienky pre tvorbu búrok.

Tie prvé sa na našom území začali tvoriť pred 13. hodinou popoludní. Išlo o oblasť juhozápadne od mesta Handlová.

Búrky prinesú vytúžené zrážky i ochladenie

V týchto chvíľach (15:30 h) sa búrky vyskytujú predovšetkým v Žilinskom kraji. Postupujú pritom smerom na Poľsko, teda na severovýchod. Búrky sa však s pribúdajúcim časom môžu tvoriť aj na iných miestach Slovenska.

Sprevádzané sú jednak bleskovou aktivitou, keď udrelo už cez 260 bleskov, ale najmä zrážkami. Medzi Martinom a Ružomberkom mohlo spadnúť desiatky mm zrážok.

Nasledujúce hodiny a dni by sa malo počasie zmeniť a horúčavy vystriedajú spomínané búrky a dážď. Tie prídu už zajtra v ranných hodinách od západu a postupne sa rozšíria nad celé naše územie.

Zrážky na čele prinesú prehánky a búrky, ktoré môžu byť sprevádzané aj silným nárazovým vetrom. Postupne by však búrková činnosť mala prejsť do výdatnejšieho dažďa, ktorý na naše územie prinesie desiatky milimetrov zrážok. Upršaná bude na našom území nielen sobota, ale aj nedeľa, kedy od severu prídu ďalšie zrážky. Počas víkendu sa tak môžete tešiť na konečne výdatnejšiu vlnu zrážok.

Na záver len pripomíname, že aktuálnu polohu zrážok i búrok môžete sledovať aj LIVE. K dispozícii je vám náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Zajtra
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Streda
Jasno
26 °C / 6 °C
Sviatok práce
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd