Plasty sú všade. Objavili ich aj na skalách

Plasty sú všade. Objavili ich aj na skalách
Porto Santo Island Peter Minárik

Vedci objavili nový druh kontaminácie a to plastový povlak na skalách. Tento nový druh znečistenia objavili na portugalskej Madeire.

Vedci z morského a environmentálneho vedeckého centra po prvý krát pozorovali nový druh kontaminácie v roku 2016. Zistili však, že každým rokom je kontaminácia väčšia.

Kontamináciu objavili na portugalskej Madeire, kde v niektorých oblastiach je plast na 10 % povrchu skál. 

Testy ukázali, že tento plastový povlak pochádza z polyetylénu, čo je jeden z najbežnejších typov plastu používaného v obaloch, stavebných materiáloch, či v zdravotníctve. 

Vedci sú presvedčení, že plastový povlak objavený na Madeire nie je ojedinelý a určite sa nachádza aj na iných pobrežiach, ktoré teraz idú detailnejšie preskúmať.

Znečistenie pobrežia plastami síce pre človeka nepredstavuje priame ohrozenie, ale predstavuje pre živočíchy, ktoré tento plast požierajú.

Plasty sa tak dostávajú do ich tela a tieto živočíchy potom konzumuje človek.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
13 °C / 0 °C
Marek
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -2 °C
Jaroslava
Sobota
Polooblačno
20 °C / 1 °C
Jaroslav
Nedeľa
Skoro jasno
23 °C / 4 °C
Jarmila
Pondelok
Jasno
25 °C / 7 °C
Lea
Utorok
Jasno
26 °C / 7 °C
Anastázia
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd